×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Klasická pečená husa

Další recepty a články

Babiččina ořechová bábovka
Babiččina ořechová...
Babiččina ořechová bábovka
Babiččina ořechová bábovka
Bratislavské rožky
Bratislavské rožky
Bratislavské rožky
Bratislavské rožky
Bryndzové pirohy
Bryndzové pirohy
Bryndzové pirohy
Bryndzové pirohy
Celerové pyré
Celerové pyré
Celerové pyré
Celerové pyré

Klasická pečená husa

Co budete potřebovat

1 celá chlazená husa (kolem 4 kg), drůbky zvlášť
sůl a čerstvě mletý pepř
3 středně velké mrkve, oloupané a rozpůlené
3 řapíky celeru, rozříznuté napůl
1 palice česneku, příčně rozpůlená
1 svazek čerstvého tymiánu
1 svazek čerstvé šalvěje
1 střední cibule, rozpůlená
8 snítek hladkolisté petržele
1 bobkový list
1 lžička celého pepře
120 ml bílého vína
20 g másla

Jak na to?

Troubu předehřejte na 200 °C. Huse odlomte křídla, spolu s drůbky je využijete na vývar. Špičkou nože propíchejte kůži, ale nepropíchněte maso. Břišní dutinu hodně osolte a opepřete a vložte do ní 2 půlky mrkve, 2 rozpůlené řapíky celeru, česnek, tymián a šalvěj. Kuchyňským provázkem svažte nohy k sobě. Husu osolte a opepřete zvenku a položte ji prsy nahoru do pekáče, nejlépe s mřížkou.
Husu pečte hodinu, až začne zlátnout. Průběžně odebírejte naběračkou vypečené sádlo. Snižte teplotu na 180 °C a pečte husu další 2 hodiny dozlatova. Čas pečení přizpůsobte váze husy, nebojte se péct ji déle.
Zatím si připravte husí vývar na přípravu šťávy. Křídla a drůbky vložte do menšího hrnce. Přidejte zbylou mrkev a řapíkatý celer, obě půlky cibule, petržel, bobkový list, pepř a zalijte vodou. Přiveďte k varu, pak zmírněte plamen a vařte 2 hodiny, občas sbírejte pěnu. Vývar slijte, z povrchu odstraňte tuk a dejte stranou.
Upečenou husu vyjměte z trouby na prkénko a nechte ji 20 minut odpočívat.
Na omáčku slijte z pekáče tuk a zbytečky a zahřívejte v rendlíku na vyšším plameni. Přidejte víno a svařte asi na ¾ původního objemu. Přilijte zhruba 400–450 ml husího vývaru. Svařte opět na ¾ původního objemu. Osolte a opepřete, vmíchejte máslo a povařte do zhoustnutí. Šťávu přeceďte, vlijte do omáčníku a podávejte s husou.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Klasická pečená husa

Snadné Pečení Magazín 11/2015
(0)

Co budete potřebovat

1 celá chlazená husa (kolem 4 kg), drůbky zvlášť
sůl a čerstvě mletý pepř
3 středně velké mrkve, oloupané a rozpůlené
3 řapíky celeru, rozříznuté napůl
1 palice česneku, příčně rozpůlená
1 svazek čerstvého tymiánu
1 svazek čerstvé šalvěje
1 střední cibule, rozpůlená
8 snítek hladkolisté petržele
1 bobkový list
1 lžička celého pepře
120 ml bílého vína
20 g másla

Jak na to?

Troubu předehřejte na 200 °C. Huse odlomte křídla, spolu s drůbky je využijete na vývar. Špičkou nože propíchejte kůži, ale nepropíchněte maso. Břišní dutinu hodně osolte a opepřete a vložte do ní 2 půlky mrkve, 2 rozpůlené řapíky celeru, česnek, tymián a šalvěj. Kuchyňským provázkem svažte nohy k sobě. Husu osolte a opepřete zvenku a položte ji prsy nahoru do pekáče, nejlépe s mřížkou.
Husu pečte hodinu, až začne zlátnout. Průběžně odebírejte naběračkou vypečené sádlo. Snižte teplotu na 180 °C a pečte husu další 2 hodiny dozlatova. Čas pečení přizpůsobte váze husy, nebojte se péct ji déle.
Zatím si připravte husí vývar na přípravu šťávy. Křídla a drůbky vložte do menšího hrnce. Přidejte zbylou mrkev a řapíkatý celer, obě půlky cibule, petržel, bobkový list, pepř a zalijte vodou. Přiveďte k varu, pak zmírněte plamen a vařte 2 hodiny, občas sbírejte pěnu. Vývar slijte, z povrchu odstraňte tuk a dejte stranou.
Upečenou husu vyjměte z trouby na prkénko a nechte ji 20 minut odpočívat.
Na omáčku slijte z pekáče tuk a zbytečky a zahřívejte v rendlíku na vyšším plameni. Přidejte víno a svařte asi na ¾ původního objemu. Přilijte zhruba 400–450 ml husího vývaru. Svařte opět na ¾ původního objemu. Osolte a opepřete, vmíchejte máslo a povařte do zhoustnutí. Šťávu přeceďte, vlijte do omáčníku a podávejte s husou.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Babiččina ořechová bábovka
Babiččina ořechová bábovka
Babiččina ořechová bábovka
Babiččina ořechová bábovka
Bratislavské rožky
Bratislavské rožky
Bratislavské rožky
Bratislavské rožky
Bryndzové pirohy
Bryndzové pirohy
Bryndzové pirohy
Bryndzové pirohy
Celerové pyré
Celerové pyré
Celerové pyré
Celerové pyré

Inspirujte se podobnými recepty