×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Klasická pečená husa

Další recepty a články

Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s...
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka...
Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka s klobásou

Klasická pečená husa

Co budete potřebovat

1 celá chlazená husa (kolem 4 kg), drůbky zvlášť
sůl a čerstvě mletý pepř
3 středně velké mrkve, oloupané a rozpůlené
3 řapíky celeru, rozříznuté napůl
1 palice česneku, příčně rozpůlená
1 svazek čerstvého tymiánu
1 svazek čerstvé šalvěje
1 střední cibule, rozpůlená
8 snítek hladkolisté petržele
1 bobkový list
1 lžička celého pepře
120 ml bílého vína
20 g másla

Jak na to?

Troubu předehřejte na 200 °C. Huse odlomte křídla, spolu s drůbky je využijete na vývar. Špičkou nože propíchejte kůži, ale nepropíchněte maso. Břišní dutinu hodně osolte a opepřete a vložte do ní 2 půlky mrkve, 2 rozpůlené řapíky celeru, česnek, tymián a šalvěj. Kuchyňským provázkem svažte nohy k sobě. Husu osolte a opepřete zvenku a položte ji prsy nahoru do pekáče, nejlépe s mřížkou.
Husu pečte hodinu, až začne zlátnout. Průběžně odebírejte naběračkou vypečené sádlo. Snižte teplotu na 180 °C a pečte husu další 2 hodiny dozlatova. Čas pečení přizpůsobte váze husy, nebojte se péct ji déle.
Zatím si připravte husí vývar na přípravu šťávy. Křídla a drůbky vložte do menšího hrnce. Přidejte zbylou mrkev a řapíkatý celer, obě půlky cibule, petržel, bobkový list, pepř a zalijte vodou. Přiveďte k varu, pak zmírněte plamen a vařte 2 hodiny, občas sbírejte pěnu. Vývar slijte, z povrchu odstraňte tuk a dejte stranou.
Upečenou husu vyjměte z trouby na prkénko a nechte ji 20 minut odpočívat.
Na omáčku slijte z pekáče tuk a zbytečky a zahřívejte v rendlíku na vyšším plameni. Přidejte víno a svařte asi na ¾ původního objemu. Přilijte zhruba 400–450 ml husího vývaru. Svařte opět na ¾ původního objemu. Osolte a opepřete, vmíchejte máslo a povařte do zhoustnutí. Šťávu přeceďte, vlijte do omáčníku a podávejte s husou.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Klasická pečená husa

Snadné Pečení Tymián , Petržel kadeřavá Magazín 11/2015
(0)

Co budete potřebovat

1 celá chlazená husa (kolem 4 kg), drůbky zvlášť
sůl a čerstvě mletý pepř
3 středně velké mrkve, oloupané a rozpůlené
3 řapíky celeru, rozříznuté napůl
1 palice česneku, příčně rozpůlená
1 svazek čerstvého tymiánu
1 svazek čerstvé šalvěje
1 střední cibule, rozpůlená
8 snítek hladkolisté petržele
1 bobkový list
1 lžička celého pepře
120 ml bílého vína
20 g másla

Jak na to?

Troubu předehřejte na 200 °C. Huse odlomte křídla, spolu s drůbky je využijete na vývar. Špičkou nože propíchejte kůži, ale nepropíchněte maso. Břišní dutinu hodně osolte a opepřete a vložte do ní 2 půlky mrkve, 2 rozpůlené řapíky celeru, česnek, tymián a šalvěj. Kuchyňským provázkem svažte nohy k sobě. Husu osolte a opepřete zvenku a položte ji prsy nahoru do pekáče, nejlépe s mřížkou.
Husu pečte hodinu, až začne zlátnout. Průběžně odebírejte naběračkou vypečené sádlo. Snižte teplotu na 180 °C a pečte husu další 2 hodiny dozlatova. Čas pečení přizpůsobte váze husy, nebojte se péct ji déle.
Zatím si připravte husí vývar na přípravu šťávy. Křídla a drůbky vložte do menšího hrnce. Přidejte zbylou mrkev a řapíkatý celer, obě půlky cibule, petržel, bobkový list, pepř a zalijte vodou. Přiveďte k varu, pak zmírněte plamen a vařte 2 hodiny, občas sbírejte pěnu. Vývar slijte, z povrchu odstraňte tuk a dejte stranou.
Upečenou husu vyjměte z trouby na prkénko a nechte ji 20 minut odpočívat.
Na omáčku slijte z pekáče tuk a zbytečky a zahřívejte v rendlíku na vyšším plameni. Přidejte víno a svařte asi na ¾ původního objemu. Přilijte zhruba 400–450 ml husího vývaru. Svařte opět na ¾ původního objemu. Osolte a opepřete, vmíchejte máslo a povařte do zhoustnutí. Šťávu přeceďte, vlijte do omáčníku a podávejte s husou.

ODEBÍREJTE NÁŠ NEWSLETTER

A MY VÁM KAŽDÝ TÝDEN DOPORUČÍME TY NEJLEPŠÍ RECEPTY A MNOHEM VÍCE

Je třeba potvrdit souhlas s podmínkami.

Další recepty a články

Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka s klobásou

Inspirujte se podobnými recepty