
Kachní stehna se švestkovou omáčkou
Ingredience
6 | snítek čerstvého rozmarýnu |
5 | stroužků česneku |
sůl | |
4 | kachní stehna chlazená |
500 g | brambor typu C |
3 | petržele |
200 ml | červeného vína (Zweigeltrebe bio) |
2 | lžíce švestkových povidel |
1 | lžíce třtinového cukru |
1 | badyán |
⅛ lžičky muškátového oříšku | |
1 | celá skořice |
pepř | |
4 | kuličky jalovce |
100 g | švestek |
100 g | másla |
150 ml | smetany na vaření (12 %) |
Postup přípravy
1. Na dno pekáče dejte 5 snítek rozmarýnu a celé promáčklé stroužky česneku. Navrch položte osolená stehna. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C 60 minut.
2. Půl hodiny před dopečením uvařte oloupané brambory s petrželí v osolené vodě, 20 minut.
3. V kastrůlku rozšlehejte metličkou víno s povidly a cukrem, přidejte koření a za stálého míchání přiveďte k varu. Vsypte vypeckované švestky a nechte na mírném ohni 5 minut probublávat.
4. Z hotových stehýnek slijte tuk a maso přelijte připravenou omáčkou. Vraťte na 15 minut do trouby. V polovině času stehna ještě jednou přelijte.
5. Dokončete kaši. Uvařené brambory s petrželí slijte. Vložte ½ množství másla a nahrubo rozmačkejte šťouchadlem. Po částech zapracujte teplou smetanu a druhou ½ másla. Nakonec kaši ochutnejte a případně dosolte.
6. Kachní stehna podávejte s bramborovou kaší, přelité omáčkou. Ozdobte větvičkou rozmarýnu.