Pečená jehněčí kýta na víně
Ingredience
1,8–2 kg | jehněčí kýty bez kosti |
2 | lžíce olivového oleje |
3 | větvičky oregana a lístky ze dvou dalších |
3 | větvičky rozmarýnu a lístky ze dvou dalších |
3 | stroužky česneku, nahrubo nasekané |
600 ml | červeného vína |
2 | konzervy krájených rajčat (po 400 g) |
1 | lžíce krupicového cukru |
sůl a pepř |
Postup přípravy
Čekáte vzácnou návštěvu a chtěli byste připravit něco extra? Pak zvolte pečenou jehněčí kýtu na víně. Určitě nezklamete.
1) Předehřejte troubu na 200 °C.
2) Maso omyjte a osuším.
3) Do hluboké misky nebo hrnku nalijte olivový olej, lístečky oregana i rozmarýnu, česnek, sůl a pepř a to všechno rozmixujte na kaši.
4) Maso rozprostřete na prkénku a pěkně a důkladně do něj vetřete olejovou kašičku s kořením.
5) Maso svážte provázkem do úhledného špalíčku, dejte na pekáč a nechte 20 minut péct v troubě.
6) Pak maso zakryjte poklicí, teplotu snížte na 150 °C a pečte 3 hodiny.
7) Občas maso otočte, případně podlijte trochou vody.
8) Po 3 hodinách vyndejte pekáč z trouby; maso by už melo být měkké tak, že se dá krájet lžící nebo vidličkou.
9) Z pekáče odeberte tuk, který se vypekl, přilijte víno, přidejte rajčata, větvičky bylinek a vráťte nepřikrytý pekáč na 40 minut zpátky do trouby.
10) Ve finále vyndejte z pekáče maso na prkýnko, zakryjte ho miskou a nechte půl hodiny odpočinout.
11) Omáčku nalijte do kastrolu, seberte z povrchu tuk a přiveďte ji k varu.
12) Na mírném ohni a za stálého míchání ji vařte 10 až 15 minut, dokud nezhoustne.
13) Ochuťte cukrem, případně solí a pepřem.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
SEZNAM
ZA NÁKUPY