
Jarní sendviče
Ingredience
Na sendvič s makrelovou pomazánkou: | |
---|---|
1 | uzená makrela |
180–200 g | lučiny |
půlka cibule, nasekaná najemno | |
hlt mléka | |
sůl | |
pár kapek citronové šťávy na dochucení | |
6 | plátků světlého toustového chleba |
1 | salátová okurka |
3 | vejce, uvařená natvrdo |
Na pomazánku z kozího sýru: | |
400 g | čerstvého kozího sýru (nebo lučiny) |
2–3 | stroužky česneku, rozmělněné |
3–4 | lžíce nakládaných sušených rajčat, nakrájených najemno |
2 | lžíce kaparů, přepůlených |
hrst čerstvého tymiánu, nasekaného | |
olivový olej | |
sůl | |
12 | plátků tmavého toustového chleba |
3–4 | rajčata |
1 | červená paprika, na plátky |
Na pažitkovou pomazánku: | |
250 g | měkkého tvarohu |
2 | šalotky, nasekané najemno |
2 | lžíce pažitky, nasekané najemno |
půl lžičky krupicového cukru | |
sůl, pepř | |
6 | plátků světlého toustového chleba |
1 | ledový salát |
12 | plátků slaniny, vyškvařených nasucho |
Postup přípravy
1. Nejprve si připravte pomazánky. Makrelu otevřete jako knihu a nejdřív z jedné strany opatrně odebírejte maso, drobné kůstky vyndávejte, a pak vyjměte maso i z druhé strany. Dejte do mísy, přidejte lučinu, půlku cibule a zadní stranou vidličky rozmělněte a zároveň promíchejte. Zřeďte mlékem a dochuťte solí a šťávou z citronu.
2. Do jiné mísy dejte kozí sýr, česnek, sušená rajčata, kapary, tymián a pár kapek olivového oleje. Promíchejte a osolte.
3. Ve třetí míse smíchejte tvaroh, šalotku, pažitku a cukr. Osolte a opepřete.
4. Polovinu tmavých chlebů rozložte na pracovní plochu, navrch dejte kolečka rajčat a plátky paprik, na ně pomazánku z kozího sýra. Přiklopte zbylými chleby a rozřízněte po úhlopříčce. Na tři světlé toustové chleby rozložte plátky okurky a kolečka vajíček (můžete osolit) a navrch dejte makrelovou pomazánku, přiklopte třemi chleby a diagonálně rozřízněte. Na další tři krajíce dejte natrhaný salát, pomazánku s pažitkou a navrch slaninu. Přiklopte zbylými chleby a rozřízněte. Sendviče dejte chladit.
Převážejte je nejlépe v plechové nádobě.