
Jarní pizza
Ingredience
Na pizza těsto: | |
---|---|
500 g | hladké mouky |
2½ | lžičky (10 g) suchého droždí |
5 g | soli |
5 g | cukru |
olivový olej | |
Na jarní náplň: | |
2 | lžíce másla |
2 | lžíce mouky |
250 ml | mléka |
sůl | |
pepř | |
100 g | měkkého kozího sýru |
2 | žloutky |
1 | hrnek zeleného hrášku |
1 | hrst zelených chřestových špiček |
9 | křepelčích vajec |
9 | plátků prosciutta |
2 | hrsti polníčku |
1 | svazek bazalky |
1 | stroužek česneku |
60 ml | olivového oleje |
Postup přípravy
Nejprve udělejte těsto: v míse smíchejte mouku, droždí, sůl a cukr. Přilijte 320 ml vody pokojové teploty a vařečkou promíchejte. Pak nechte při pokojové teplotě – přetažené fólií – kynout asi 2 hodiny. Pak těsto překlopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a rozdělte ho na tři díly. Nechte znovu 30 minut kynout. Pak díly postupně rozválejte dokulata a povrch potřete olejem. Troubu vyhřejte na 200 °C. Ve středně velkém hrnci udělejte bešamel: nechte rozpustit máslo, pak přidejte mouku, vařečkou ji rozmíchejte v másle a dvě minuty opékejte. Pak za stálého míchání metlou přilévejte mléko. Směs přiveďte k varu, vařte 5 minut a pak sejměte z ohně. Pak nakrájejte kozí sýr na kostičky a vmíchejte k bešamelu. Ten podle chuti osolte a opepřete a nakonec vmíchejte žloutky. Sýrovým bešamelem potřete pizzy, navrch rozdělte špičky chřestu a hrášek a pečte 12 minut. Pak na každou pizzu vyklepněte tři křepelčí vejce a pečte další 3 minuty. Vyjměte pizzu z trouby, dozdobte plátky prosciutta, polníčkem a bazalkovým přelivem. Na něj rozmixujte bazalku s česnekem, solí a pepřem a nařeďte olejem.