
Jarní kuřátka z jednoho hrnce
Postup přípravy
1. Půl hodiny před pečením vyjměte kuřátka z lednice, opláchněte je, osušte a zevnitř i zvenčí osolte a opepřete.
2. Zapněte troubu a nastavte na 180 °C.
3. Šalotku nakrájejte nahrubo, karotky rozčtvrťte, promytý pórek pokrájejte na nudličky. Ředkvičky zbavte natě a omyjte. Čtyři ředkvičky nakrájejte na plátky, ostatní jen přepulte. Brambory ve slupce omyjte a rozpulte.
4. Rozpalte hlubokou pánev. Vlijte olej a vložte 5 g másla se šalotkou. Orestujte dosklovata a přisypte nakrájenou zeleninu, na ozdobení si nechte stranou pouze plátky ředkviček a trochu pórku. Promíchejte, vlijte víno a nechte odpařit. Vsypte brambory, osolte a opepřete.
5. Vše přendejte do zapékací mísy, podlijte vývarem a vložte kuřátka tak, aby jim tekutina sahala asi 3 cm vysoko. Na každé kuřátko vložte kousek másla a pečte 40 minut přiklopené. Na posledních 20 minut pečení odkryjte a ke konci pečení vlijte k zelenině smetanu.
5. Před podáváním posypte plátky ředkviček a pórkem.