
Jahodový džem s rebarborou a vanilkou
Připravte si lahodný jahodový džem s rebarborou a vanilkou podle našeho receptu. Tento džem je ideální pro letní snídaně a potěší svou jemnou chutí.

Snadné
46-60 minut
5/5
Česká
Sladké džemy a polevy
Ingredience
Složení 1 porcí
- Citron 1 ks
- Kardamom mletý 1/4 člž
- Jahody 500 g
- Cukr krupicový 180 g
- Vanilkový extrakt 1 člž
- Rebarbora 500 g
- Citron 1 ks
- Kardamom mletý 1/4 člž
- Jahody 500 g
- Cukr krupicový 180 g
- Vanilkový extrakt 1 člž
- Rebarbora 500 g
Příprava
- 1Umyjte si připravené sklenice a víčka a nechte je okapat. Pak sklenice postavte do trouby hrdlem dolů a nastavte teplotu na 100 °C. Jakmile trouba dosáhne této teploty, vypněte ji, ale nechte sklenice uvnitř, dokud nebude džem připraven.
- 2Do většího hrnce nakrájejte očištěné jahody a rebarboru na malé kousky, přidejte 125 ml vody, šťávu z jednoho citronu, 180 g cukru a přisypte kardamom. Vše promíchejte a směs přiveďte k varu.
- 3Poté snižte teplotu a směs dále vařte 30–40 minut za občasného míchání. Jakmile se směs jahod a rebarbory zredukuje asi na polovinu, použijte lžíci a větší kusy ovoce případně rozmačkejte nebo upravte konzistenci podle své preference.
- 4Potom směs odstavte z plotýnky a vmíchejte vanilkovou pastu nebo extrakt. Džem vlijte do připravených sklenic a nechte v nich úplně vychladnout. Až když je džem studený, sklenice uzavřete víčkem a skladujte v lednici. Na letní snídani už nebudete chtít jiný džem.
- 1Umyjte si připravené sklenice a víčka a nechte je okapat. Pak sklenice postavte do trouby hrdlem dolů a nastavte teplotu na 100 °C. Jakmile trouba dosáhne této teploty, vypněte ji, ale nechte sklenice uvnitř, dokud nebude džem připraven.
- 2Do většího hrnce nakrájejte očištěné jahody a rebarboru na malé kousky, přidejte 125 ml vody, šťávu z jednoho citronu, 180 g cukru a přisypte kardamom. Vše promíchejte a směs přiveďte k varu.
- 3Poté snižte teplotu a směs dále vařte 30–40 minut za občasného míchání. Jakmile se směs jahod a rebarbory zredukuje asi na polovinu, použijte lžíci a větší kusy ovoce případně rozmačkejte nebo upravte konzistenci podle své preference.
- 4Potom směs odstavte z plotýnky a vmíchejte vanilkovou pastu nebo extrakt. Džem vlijte do připravených sklenic a nechte v nich úplně vychladnout. Až když je džem studený, sklenice uzavřete víčkem a skladujte v lednici. Na letní snídani už nebudete chtít jiný džem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.