
Jahodové tartaletky

Náročné
Více než 60 minut
3/5
Francouzská
Oslava
Dezert
Ingredience
Složení 8 porcí
- Máslo 125 g
- Vejce 1 ks
- Mouka hladká 250 g
- Mléko 400 ml
- Citronová kůra 1 ks
- Cukr moučkový 125 g
- Vaječný žloutek 4 ks
- Cukr krupicový 6 plž
- Škrob kukuřičný 4 plž
- Amaretto 4 plž
- Jahody
- Smetana ke šlehání 200 ml
- Máslo 125 g
- Vejce 1 ks
- Mouka hladká 250 g
- Mléko 400 ml
- Citronová kůra 1 ks
- Cukr moučkový 125 g
- Vaječný žloutek 4 ks
- Cukr krupicový 6 plž
- Škrob kukuřičný 4 plž
- Amaretto 4 plž
- Jahody
- Smetana ke šlehání 200 ml
Příprava
- 1Na těsto zpracujte rukama nebo v robotu mouku, vejce, změklé máslo, moučkový cukr a kůru z citronu na hladkou nelepivou hmotu. Těsto vytvarujte do válce zhruba o průměru, jaký mají vaše formičky na tartaletky, zabalte do fólie a dejte na hodinu chladit do lednice.
- 2Mezitím připravte krém. Mléko, žloutky, cukr, škrob a Amaretto dejte do kastrůlku a důkladně promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí. Sundejte z plotny a na celý povrch krému přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Krém nechte zcela vychladnout. Do studeného krému pak po částech vmíchejte ušlehanou smetanu.
- 3Ze zchladlého těsta odkrajujte plátky a postupně je vtlačte do jednotlivých formiček. Pokud bude těsto i formičky dobře vychlazené, půjde vám to snáz. Korpusy zakryjte kousky pečicího papíru, zasypte zátěží (například fazolemi) a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C 10–15 minut. Měly by lehce zezlátnout.
- 4Tartaletky opatrně vyklopte z formiček, dokud jsou ještě teplé. Vychladlé je naplňte krémem a ozdobte jahodami.
- 1Na těsto zpracujte rukama nebo v robotu mouku, vejce, změklé máslo, moučkový cukr a kůru z citronu na hladkou nelepivou hmotu. Těsto vytvarujte do válce zhruba o průměru, jaký mají vaše formičky na tartaletky, zabalte do fólie a dejte na hodinu chladit do lednice.
- 2Mezitím připravte krém. Mléko, žloutky, cukr, škrob a Amaretto dejte do kastrůlku a důkladně promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí. Sundejte z plotny a na celý povrch krému přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Krém nechte zcela vychladnout. Do studeného krému pak po částech vmíchejte ušlehanou smetanu.
- 3Ze zchladlého těsta odkrajujte plátky a postupně je vtlačte do jednotlivých formiček. Pokud bude těsto i formičky dobře vychlazené, půjde vám to snáz. Korpusy zakryjte kousky pečicího papíru, zasypte zátěží (například fazolemi) a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C 10–15 minut. Měly by lehce zezlátnout.
- 4Tartaletky opatrně vyklopte z formiček, dokud jsou ještě teplé. Vychladlé je naplňte krémem a ozdobte jahodami.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.