
Jablečný závin
Jablečný závin je klasika, která nikdy neomrzí. Tento recept na jablečný závin je plný šťavnatých jablek, rozinek a voňavé skořice, což dohromady tvoří dokonalou kombinaci chutí. Ideální jako dezert po rodinném obědě nebo jako sladká svačina ke kávě. Připravte si tento tradiční jablečný závin a užijte si jeho lahodnou chuť!

Snadné
Více než 60 minut
5/5
Dezert
Ingredience
Složení 1 porcí
- Máslo 30 g
- Olej slunečnicový 55 ml
- Mouka hladká 200 g
- Voda 100 ml
- Jablko 320 g
- Citron BIO 1 ks
- Vlašské ořechy 40 g
- Skořice mletá 1 plž
- Rozinky 40 g
- Cukr třtinový 50 g
- Strouhanka 40 g
- Máslo 30 g
- Olej slunečnicový 55 ml
- Mouka hladká 200 g
- Voda 100 ml
- Jablko 320 g
- Citron BIO 1 ks
- Vlašské ořechy 40 g
- Skořice mletá 1 plž
- Rozinky 40 g
- Cukr třtinový 50 g
- Strouhanka 40 g
Příprava
- 1Připravte si mističku, kterou vymažte olejem. Část oleje si ještě nechte na „zalití“ těsta. V misce smíchejte 150 g mouky, vodu a 20 ml oleje na lepivou hmotu.
- 2Těsto vypracujte, až bude krásně vláčné, přendejte ho do vymazané misky a zalijte zbytkem oleje, tak aby těsto v lednici neosychalo. Nechte přes noc odležet, aby se aktivoval lepek v mouce.
- 3Na vyšší prkénko rozprostřete utěrku.
- 4Aby se těsto nepřilepilo, po celé její ploše ji bohatě posypte hladkou moukou. Doporučuje se 50 g. Pomoučněte si i ruce, aby se vám těsto na ně nelepilo. Na takto připravené desce lehce vyválejte odležené těsto do obdélníku o velikosti 15 × 20 cm. Dlaněmi roztahujte těsto do vzduchu. Pracujte rychle a opatrně. Když je těsto o 10 cm větší, zahákněte ho na kraje prkénka. Prkénko je cca 30 × 25 cm velké.
- 5Zatím si připravíte jablečnou náplň. Očištěná, oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájejte na tenké plátky, dejte do misky, přelijte šťávou z citronu a promíchejte.
- 6Nahrubo nasekané ořechy spolu s rozinkami přidejte k jablkům. Do směsi přisypte cukr, skořici a vše dobře promíchejte.
- 7Třetinu nataženého těsta posypte strouhankou, kterou pak poklaďte jablečnou náplní.
- 8Celou směs zaviňte do těsta pomocí utěrky, konce dobře zatlačte do těsta.
- 9Nakonec pomažte celou vrchní část rozpuštěným máslem. Pečte v troubě na 190 °C po dobu 30 minut.
- 1Připravte si mističku, kterou vymažte olejem. Část oleje si ještě nechte na „zalití“ těsta. V misce smíchejte 150 g mouky, vodu a 20 ml oleje na lepivou hmotu.
- 2Těsto vypracujte, až bude krásně vláčné, přendejte ho do vymazané misky a zalijte zbytkem oleje, tak aby těsto v lednici neosychalo. Nechte přes noc odležet, aby se aktivoval lepek v mouce.
- 3Na vyšší prkénko rozprostřete utěrku.
- 4Aby se těsto nepřilepilo, po celé její ploše ji bohatě posypte hladkou moukou. Doporučuje se 50 g. Pomoučněte si i ruce, aby se vám těsto na ně nelepilo. Na takto připravené desce lehce vyválejte odležené těsto do obdélníku o velikosti 15 × 20 cm. Dlaněmi roztahujte těsto do vzduchu. Pracujte rychle a opatrně. Když je těsto o 10 cm větší, zahákněte ho na kraje prkénka. Prkénko je cca 30 × 25 cm velké.
- 5Zatím si připravíte jablečnou náplň. Očištěná, oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájejte na tenké plátky, dejte do misky, přelijte šťávou z citronu a promíchejte.
- 6Nahrubo nasekané ořechy spolu s rozinkami přidejte k jablkům. Do směsi přisypte cukr, skořici a vše dobře promíchejte.
- 7Třetinu nataženého těsta posypte strouhankou, kterou pak poklaďte jablečnou náplní.
- 8Celou směs zaviňte do těsta pomocí utěrky, konce dobře zatlačte do těsta.
- 9Nakonec pomažte celou vrchní část rozpuštěným máslem. Pečte v troubě na 190 °C po dobu 30 minut.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.