
Jablečná galetka
Ingredience
Těsto: | |
---|---|
100 g | hladké mouky |
80 g | Bio mouky pšeničné celozrnné |
1 a ½ | lžičky cukru |
½ | lžičky skořice |
½ | lžičky soli |
100 g | másla |
120 ml | studené vody |
1 | vajíčko |
1 | lžíce třtinového cukru |
Náplň: | |
10 g | rozpuštěného másla |
2 | lžíce javorového sirupu |
1 | lžička vanilkového aroma |
4 | červená jablka |
1 | lžička skořice |
½ | lžičky sušeného zázvoru |
50 g | drcených lískových ořechů |
Postup přípravy
Prosátou mouku, cukr, skořici a sůl promíchejte. Přidejte máslo a umíchejte těsto. Pomalu přilévejte vodu, dokud směs nebude vláčná. Těsto přesuňte do lednice a nechte půl hodiny odpočívat.
Předehřejte troubu na 180 °C. Vyválejte tenké těsto a pomocí válečku ho přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
Smíchejte rozpuštěné máslo, javorový sirup a vanilkové aroma. Jablka rozpulte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké plátky.
Pět centimetrů od okraje těsta vy-
skládejte jablka do kruhu. Přidávejte další plátky, dokud nezaplníte celou plochu. Smíchejte skořici, sušený zázvor a ořechy. Nasypte na jablka a zalijte směsí z másla.
Přehýbejte okraje těsta přes jablečnou náplň, dokud nevznikne uzavřený kruh. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem, celou galetku posypte třtinovým cukrem a dejte péct na 45 minut.