Hustá fazolová polévka se slaninou
Polévka z bílých fazolí s poctivou dávkou zeleniny a křupavou slaninou zasytí i zahřeje na duši.

Velmi snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Polévka
Ingredience
Složení 4 porce
- Fazole bílé 500 g
- Slanina vcelku 150 g
- Olej olivový 2 plž
- Cibule 1 ks
- Mrkev 2 ks
- Česnek 2 strouž.
- Vývar kuřecí 1 l
- Řapíkatý celer 2 řap.
- Sůl
- Pepř
- Omáčka rajčatová 400 g
- Fazole bílé 500 g
- Slanina vcelku 150 g
- Olej olivový 2 plž
- Cibule 1 ks
- Mrkev 2 ks
- Česnek 2 strouž.
- Vývar kuřecí 1 l
- Řapíkatý celer 2 řap.
- Sůl
- Pepř
- Omáčka rajčatová 400 g
Příprava
- 1Fazole je potřeba připravit den předem. Propláchněte je vodou a nechte přes noc namočené, aby do sebe vodu dostatečně absorbovaly.
- 2Nakrájejte 150 g slaniny na kostičky. V hrnci ji opečte dokřupava a poté ji vysušte na papírové utěrce od přebytečné mastnoty.
- 3Do hrnce dejte 2 lžíce olivového oleje a opečte na něm 2 cibule, 2 mrkve a 2 řapíky celeru. To vše nakrájené na malé kostičky. Opékejte doměkka a poté přidejte 2 prolisované stroužky česneku. Po 1 minutě zalijte vše 1 litrem vývaru a nechte přibližně 1 hodinu lehce probublávat na mírném stupni ohřevu.
- 4Polovinu polévky odeberte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pyré vraťte ke zbytku polévky, přidejte 400 g rajčatového pyré a 3/4 slaniny. Můžete dochutit ještě solí a pepřem a 5 minut nechte mírně povařit. Servírujte do talířů a ozdobte zbývající slaninou. Ať vám chutná.
- 1Fazole je potřeba připravit den předem. Propláchněte je vodou a nechte přes noc namočené, aby do sebe vodu dostatečně absorbovaly.
- 2Nakrájejte 150 g slaniny na kostičky. V hrnci ji opečte dokřupava a poté ji vysušte na papírové utěrce od přebytečné mastnoty.
- 3Do hrnce dejte 2 lžíce olivového oleje a opečte na něm 2 cibule, 2 mrkve a 2 řapíky celeru. To vše nakrájené na malé kostičky. Opékejte doměkka a poté přidejte 2 prolisované stroužky česneku. Po 1 minutě zalijte vše 1 litrem vývaru a nechte přibližně 1 hodinu lehce probublávat na mírném stupni ohřevu.
- 4Polovinu polévky odeberte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pyré vraťte ke zbytku polévky, přidejte 400 g rajčatového pyré a 3/4 slaniny. Můžete dochutit ještě solí a pepřem a 5 minut nechte mírně povařit. Servírujte do talířů a ozdobte zbývající slaninou. Ať vám chutná.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Jak udělat fazolovou polévku zdravější Zkuste si uvařit veganskou fazolovou polévku. Místo slaniny použijte uzené tofu a slepičí vývar zaměňte za zeleninový.Co byste o fazolích měli vědět Aby byly fazole lépe stravitelné, je vhodné při jejich vaření přidat do vody bobkový list. Fazole jsou výborným zdrojem rostlinných bílkovin.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
| kus | ks | špetka | špet. | |
| lžíce | plž | svazek | svaz. | |
| lžička | člž | plátek | plát. | |
| hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
| stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
| snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.







