
Husa na švestkách
Postup přípravy
1. Husu opláchněte, odstraňte přebytečné sádlo a kůži. Osolte a okmínujte. Dejte odležet na 5 hodin do lednice. Před pečením ji nechte 2 hodiny odstát při pokojové teplotě.
2. Troubu předehřejte na 80 °C spodní ohřev. Do husy vložte jablka a přemístěte ji do pekáče zády vzhůru. Zakryjte pekáč a pečte 12 hodin.
3. Zvyšte teplotu na 120 °C a pečte další 2 a půl hodiny. Husu občas propíchejte vidličkou.
4. Vyjměte husu z trouby, odeberte 4 lžíce výpeku a promíchejte s medem, skořicí a badyánem. Do pekáče vsypte na čtvrtiny pokrájenou cibuli, přepůlené švestky a celou skořici. Obraťte husu břichem vzhůru, potřete medovou směsí a dejte do trouby. Teplotu zvyšte na 180 °C horní a spodní ohřev. Husu pečte dozlatova zhruba dalších 40 minut. Podávejte s bramborovými knedlíky a výpekem.