
Hruškový koláč
Ingredience
hrubá mouka | |
150 g | hladké mouky |
1 | lžička kypřicího prášku do pečiva |
75 g | lískových ořechů |
špetka soli | |
80 g | másla |
60 g | třtinového cukru |
50 g | krupicového cukru |
60 ml | medu |
1 | vejce + 1 žloutek |
120 ml | mléka |
1 | lžička vanilkového extraktu |
1 | hruška |
220 ml | smetany ke šlehání |
185 g | polotučného tvarohu |
2 | lžičky amaretta |
Postup přípravy
1. Troubu nastavte na 180 °C. Máslem vymažte a hrubou moukou vysypte dortovou formu o průměru 22 cm.
2. Hladkou mouku, kypřicí prášek, ořechy a špetku soli rozmixujte na směs připomínající drobenku.
3. Ručním elektrickým šlehačem našlehejte máslo, oba cukry a polovinu medu do světlé a nadýchané hmoty. Vejce a žloutek společně našlehejte. Mléko promíchejte s vanilkovým extraktem. Nakonec moučnou směs přidávejte na střídačku s mléčnou směsí do máslovomedové a umíchejte do vláčného těsta. Vmíchejte do něj hrušku a vše nalijte do připravené formy. Pečte 40–45 minut nebo dokud těsto ulpívá na zapíchnuté špejli.
4. Zbytek medu zahřejte v rendlíčku a pak jím potřete teplý koláč. Nechte zchladnout a pak podávejte s dotuha ušlehanou smetanou, smíchanou s tvarohem, amarettem a 1 lžičkou cukru.