×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Recept Hříbkové noky s hustou houbovou omáčkou

Další recepty a články

Tábornické sladké brambory na...
Tábornické sladké...
Tábornické sladké brambory na...
Tábornické sladké brambory na...
Táborácké fazole
Táborácké fazole
Táborácké fazole
Táborácké fazole
Kotlíkové lečo
Kotlíkové lečo
Kotlíkové lečo
Kotlíkové lečo
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...

Hříbkové noky s hustou houbovou omáčkou

Co budete potřebovat

3 lžíce olivového oleje
hrst šalvějových lístků
3 stroužky česneku
200 g malých hříbků
100 g malých žampionů
250 ml smetany ke šlehání
Na hříbkové noky:
1 kg brambor
hrubá sůl
25 g sušených hříbků
40 g parmazánu
100 g hladké mouky
sůl
pepř
2 žloutky

Jak na to?

1. Nejprve udělejte hříbkové noky. Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory dejte na plech, posypte solí a dejte na hodinu péct. Vyndejte je z trouby, nechte lehce zchladnout, oloupejte a v míse rozmačkejte zcela dohladka. Sušené houby vsypte do větší misky, zalijte je 500 ml vroucí vody a nechte 5 minut stát. Sceďte (60 ml vody uchovejte), osušte a najemno nasekejte. Poté je spolu s parmazánem, moukou, solí a pepřem přidejte k bramborám. Promíchejte, přidejte žloutky a prohněťte do těsta. Přendejte ho na lehce pomoučenou pracovní plochu a minutu hněťte. Pak rozdělte na poloviny a každou vyválejte do válečku asi 65 cm dlouhého. Nakrájejte na 2 cm široké noky a dejte stranou.
2. Dvě lžíce olivového oleje rozpalte v hrnci, přidejte šalvěj a opékejte ji 1–2 minuty dokřupava. Vyndejte ji z hrnce a nechte na ubrousku odsát tuk. Do hrnce naopak přidejte zbývající olej, vsypte česnek, hříbky a za občasného míchání opékejte 5–6 minut. Přidejte žampiony, sůl a pepř a opékejte další 3–4 minuty. Vlijte smetanu, 60 ml vody, ve které jste máčeli sušené houby, a přiveďte k varu. Nechte pár minut probublávat, aby omáčka zhoustla. Podle chuti dosolte.
3. Noky postupně uvařte ve vroucí osolené vodě – hotové jsou asi za 3 minuty – a přidejte je do omáčky. Podávejte posypané křupavou šalvějí.

Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Hříbkové noky s hustou houbovou omáčkou

Hlavní chod Náročné Česká Magazín 9/2012
Průměrné hodnocení 4.2 (5)

Co budete potřebovat

3 lžíce olivového oleje
hrst šalvějových lístků
3 stroužky česneku
200 g malých hříbků
100 g malých žampionů
250 ml smetany ke šlehání
Na hříbkové noky:
1 kg brambor
hrubá sůl
25 g sušených hříbků
40 g parmazánu
100 g hladké mouky
sůl
pepř
2 žloutky

Jak na to?

1. Nejprve udělejte hříbkové noky. Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory dejte na plech, posypte solí a dejte na hodinu péct. Vyndejte je z trouby, nechte lehce zchladnout, oloupejte a v míse rozmačkejte zcela dohladka. Sušené houby vsypte do větší misky, zalijte je 500 ml vroucí vody a nechte 5 minut stát. Sceďte (60 ml vody uchovejte), osušte a najemno nasekejte. Poté je spolu s parmazánem, moukou, solí a pepřem přidejte k bramborám. Promíchejte, přidejte žloutky a prohněťte do těsta. Přendejte ho na lehce pomoučenou pracovní plochu a minutu hněťte. Pak rozdělte na poloviny a každou vyválejte do válečku asi 65 cm dlouhého. Nakrájejte na 2 cm široké noky a dejte stranou.
2. Dvě lžíce olivového oleje rozpalte v hrnci, přidejte šalvěj a opékejte ji 1–2 minuty dokřupava. Vyndejte ji z hrnce a nechte na ubrousku odsát tuk. Do hrnce naopak přidejte zbývající olej, vsypte česnek, hříbky a za občasného míchání opékejte 5–6 minut. Přidejte žampiony, sůl a pepř a opékejte další 3–4 minuty. Vlijte smetanu, 60 ml vody, ve které jste máčeli sušené houby, a přiveďte k varu. Nechte pár minut probublávat, aby omáčka zhoustla. Podle chuti dosolte.
3. Noky postupně uvařte ve vroucí osolené vodě – hotové jsou asi za 3 minuty – a přidejte je do omáčky. Podávejte posypané křupavou šalvějí.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Tábornické sladké brambory na...
Tábornické sladké brambory na...
Tábornické sladké brambory na...
Tábornické sladké brambory na...
Táborácké fazole
Táborácké fazole
Táborácké fazole
Táborácké fazole
Kotlíkové lečo
Kotlíkové lečo
Kotlíkové lečo
Kotlíkové lečo
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...

Inspirujte se podobnými recepty