Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyHrachová polévka
Albert logoAlbert logo
  • Hrachová polévka

Hrachová polévka

Hrachovka se dříve servírovala na Štědrý den, než ustoupila dnešní rybí polévce. Pokud pochoutce z kapra neholdujete, ale chybí vám u vánoční večeře polévka, uvařte naši hrachovou. Připravuje se z neloupaného hrášku, takže ani nestrávíte věčnost přípravou.
Hrachová polévka
Velmi snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Polévka

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Hrách 500 g
  • Uzené maso
  • Cibule 1 ks
  • Hřebíček 6 ks
  • Bobkový list 2 ks
  • Mrkev 2 ks
  • Majoránka sušená 1 člž
  • Česnek 3 strouž.
  • Sůl
  • Pepř
  • Směs čerstvých bylinek 2,5 hrs.
  • Rohlík 6 ks
  • Máslo 3 plž
  • Hrách 500 g
  • Uzené maso
  • Cibule 1 ks
  • Hřebíček 6 ks
  • Bobkový list 2 ks
  • Mrkev 2 ks
  • Majoránka sušená 1 člž
  • Česnek 3 strouž.
  • Sůl
  • Pepř
  • Směs čerstvých bylinek 2,5 hrs.
  • Rohlík 6 ks
  • Máslo 3 plž

Příprava

1
Hrách přes noc namočte do vody.
2
Pak jej sceďte, propláchněte ve studené vodě, a zalijte asi 2,5 litry čisté studené vody.
3
Přidejte uzené maso, jednu cibuli s napíchanými hřebíčky a rovněž bobkové listy. Vařte asi 1 hodinu.
4
Vyndejte maso, cibuli i bobkové listy. Cibuli a listy vyhoďte, maso pokrájejte.
5
Polovinu polévky odlijte a rozmixujte tyčovým mixérem, pak opět spojte dohromady.
6
Na hrubé straně struhadla nastrouhané mrkve osmahněte na másle a přidejte do polévky.
7
Vmíchejte rovněž majoránku a česnek a polévku dochuťte solí a pepřem.
8
Podávejte s kousky masa a krutony. Na krutony pokrájejte rohlíky na kostičky a dozlatova je opečte na másle. Na posledních pár minut k nim nasypte i bylinky.
1
Hrách přes noc namočte do vody.
2
Pak jej sceďte, propláchněte ve studené vodě, a zalijte asi 2,5 litry čisté studené vody.
3
Přidejte uzené maso, jednu cibuli s napíchanými hřebíčky a rovněž bobkové listy. Vařte asi 1 hodinu.
4
Vyndejte maso, cibuli i bobkové listy. Cibuli a listy vyhoďte, maso pokrájejte.
5
Polovinu polévky odlijte a rozmixujte tyčovým mixérem, pak opět spojte dohromady.
6
Na hrubé straně struhadla nastrouhané mrkve osmahněte na másle a přidejte do polévky.
7
Vmíchejte rovněž majoránku a česnek a polévku dochuťte solí a pepřem.
8
Podávejte s kousky masa a krutony. Na krutony pokrájejte rohlíky na kostičky a dozlatova je opečte na másle. Na posledních pár minut k nim nasypte i bylinky.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Historie a tradice
    Hrachová polévka má dlouhou historii a v České republice se často podává na Štědrý den jako součást vánočního menu. Je oblíbená pro svou sytost a jednoduchost.
  • Hrách a jeho přínosy
    Hrách je bohatý na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, jako je železo a kyselina listová. Hrachová polévka je výživná a může být součástí zdravé stravy.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 2 dny

Od 12.03.2025 do 18.03.2025

Platný ještě 2 dny

Od 12.03.2025 do 18.03.2025

Platný ještě 9 dní

Od 12.03.2025 do 25.03.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.