
Houbový štrúdl
Ingredience
25 g | sušených hub |
1 | lžíce olivového oleje |
20 g | másla |
3 | stroužky česneku, utřené |
600 g | hnědých žampionů AQ |
1 | lžička sušené majoránky |
2 | lžíce rajčatového protlaku AQ |
1 | lžíce balzamikového octa |
sůl, pepř | |
150 g | mraž. hrášku ABio |
2 | lžíce hladkolisté petrželky |
1 | sáček strouh. eidamu AQ |
500 g | listového těsta |
1 | vejce, rozšlehané |
kmín na posypání |
Postup přípravy
Sušené houby zalijte 200 ml vroucí vody a nechte dvacet minut stát. Poté slijte, vodu uschovejte. Zahřejte troubu na 200 °C. V pánvi rozehřejte olej i máslo, přidejte česnek, po pár minutách i okapané sušené houby a pokrájené čerstvé houby. Za stálého míchání opékejte tři až pět minut. Přidejte majoránku, protlak, balzamikový ocet i vodu z hub. Osolte a opepřete, přiveďte k varu a na mírném plameni nechte deset minut probublávat, dokud omáčka nezhoustne. Vmíchejte hrášek, petrželku, eidam a nechte zchladnout. Listové těsto rozdělte na poloviny, obě rozválejte dotenka na obdélník, doprostřed dejte houbovou směs (u kratších konců nechte 5 cm místa), zarolujte jako klasický štrúdl, konce svažte kuchyňským provázkem, potřete vajíčkem a pokmínujte. Dejte na 30–35 minut péct. Podávat můžete například se zakysanou smetanou ochucenou rozetřeným stroužkem česneku, solí, pár kapkami olivového oleje a pažitkou.