
Horské špecle s žampiony a hlívou
Ingredience
300 g | hrubé mouky |
3 | vejce |
sůl | |
300 ml | polotučného mléka |
2 | šalotky |
200 g | hlívy ústřičné |
200 g | žampionů |
20 g | másla |
bílý pepř | |
1 | lžička mletého kmínu |
100 ml | suchého bílého vína |
230 ml | smetany na vaření (12 %) |
150 g | ementálu |
1 | hrst hladkolisté petrželky |
200 ml | zakysané smetany |
2 | stroužky česneku |
pepř |
Postup přípravy
1. V míse promíchejte mouku, vejce, sůl a za postupného přilévání i mléko. Vzniklé těsto nechte 15 minut odpočinout. Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
2. Šalotky nakrájejte nadrobno, houby očistěte a nakrájejte na kousky.
3. Rozehřejte pánev a na másle opečte šalotku dosklovata. Vsypte houby, osolte, okořeňte a restujte 10 minut do odpaření veškeré vody z hub. Podlijte vínem a další 3 minuty opékejte.
4. Do vroucí vody dejte vařit těsto protlačené za pomoci stěrky skrz děrované síto na halušky nebo špecle. Vařte 2 minuty a sceďte.
5. Ve větší míse promíchejte 180 ml smetany na vaření, nastrouhaný sýr a opepřete. Vsypte špecle a promíchejte. Vše přelijte do zapékacích misek a pečte v troubě 10 minut na 180 °C.
6. Podávejte s houbovou směsí, posypané petrželkou.
7. Na dip promíchejte zakysanou smetanu, zbylou smetanu na vaření a prolisovaný česnek se solí a pepřem.