Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Krémová holandská omáčka

Krémová holandská omáčka

Není nic lepšího než dokonalá holandská omáčka s vůní a jemností másla, zahuštěná vaječnými žloutky a lehce kyselou citronovou chutí. Dokonale ochutí vařenou zeleninu, pošírované vejce nebo v páře uvařenou rybu.

Co budete potřebovat na krémovou holandskou omáčku

3 vejce Nature’s Promise Bio
sůl
1 lžíce citronové šťávy
100 g másla

Jak udělat krémovou holandskou omáčku zdravější

Recept jak na krémovou holandskou omáčku

  1. Holandská omáčka vzniká šleháním ve vodní lázni. Proto si jako první dejte do menšího hrnce 200 ml vody a přiveďte ji k mírnému varu.
  2. Do nerezové mísy dejte 3 žloutky spolu se špetkou soli, přidejte lžíci citronové šťávy a položte na hrnec s vroucí vodou. Ihned začněte metličkou šlehat. Žloutky nesmí překročit teplotu 65 °C, jinak se srazí.
  3. Takto šlehejte 2 minuty, dokud směs nezbělá. Pokud by se zahřívala příliš, odstavte misku na chvíli z páry, stále však šlehejte. Poslední fází je zašlehávání rozpuštěných nebo přepuštěných 100 g másla.
  4. Máslo přilévejte do žloutků postupně a vždy zašlehejte tak, aby se tuk a vejce dokonale spojily a vznikala emulze jako při výrobě majonézy. Zapracujte veškeré máslo. Omáčka je hotová, jakmile má krémovitou konzistenci. Omáčka je určena k přímé spotřebě, proto je důležité mít předem připraven pokrm, který budeme omáčkou zalévat. Dobrou chuť.
Pomohl vám recept?
2hodnocení4

Co byste o krémové holandské omáčce měli vědět

Vaječný žloutek oproti bílku obsahuje menší množství bílkovin a velké množství tuku. Cholesterol obsažený ve žloutku není tak škodlivý, jak se původně myslelo. Je to díky tomu, že ve vejcích jsou fosfolipidy, které pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi.

Další videorecepty