
Hamburger s mozzarellou
Ingredience
BALZAMIKOVÁ ZÁLIVKA | |
120 ml | balzamikového octa |
1 | lžíce hnědého cukru |
NA HAMBURGERY | |
450 g | hovězího masa, mletého |
2 | lžíce balzamikového octa |
250 g | mozzarelly, nakrájené na 8 koleček |
80 g | strouhanky s kořením |
30 g | hladké mouky |
40 g | parmazánu, strouhaného |
2 | vejce |
sůl, pepř | |
¼ | lžičky kajenského pepře |
olivový olej na smažení | |
1 | avokádo |
1 | rajče |
bazalkové lístky | |
4 | hamburgerové housky, opečené |
Postup přípravy
Balzamikový ocet a cukr smíchejte v rendlíku a zvolna vařte 8–10 minut, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu a připomíná sirup. Přelijte do sklenky nebo konvičky a odložte stranou.
Maso rozdělte na 4 části a vytvarujte z nich burgery. Dejte je na talíř, zakápněte balzamikovým octem a nechte chvíli odpočívat.
Do mísy vsypte strouhanku, parmazán, sůl, pepř a kajenský pepř a dobře promíchejte. V menší misce prošlehejte vejce. Plátky mozzarelly nejprve protáhněte rozšlehanými vejci a pak je důkladně obalte ve strouhankové směsi.
Avokádo nakrájejte na kostičky, přidejte nakrájené rajče, osolte a opepřete.
Gril nebo grilovací pánev rozehřejte na středním až vyšším plameni. Burgery z obou stran osolte a opepřete a opečte podle chuti (4–5 minut po každé straně na medium rare). Sundejte je z grilu, zakryjte alobalem a nechte je odpočívat, zatímco připravíte mozzarellu, avokádo a rajče. Na oleji opečte plátky mozzarelly dozlatova, zhruba 1 minutu po každé straně. Pak je odložte na talíř vyložený kuchyňskou utěrkou.
Na rozkrojenou housku dejte směs z avokáda, položte burger, na něj položte pár bazalkových lístků a dva plátky opečené mozzarelly. Zakapejte balzamikovou zálivkou a přiklopte horní polovinou housky.