
Grilované steaky z tuňáka v sezamové krustě
Ingredience
800 g | steaků červeného tuňáka z Rybího trhu Albert |
sůl | |
pepř | |
30 ml | olivového oleje |
20 g | černých |
sezamových semínek | |
20 g | bílých sezamových |
semínek | |
15 ml | sezamového oleje |
3 cm | zázvoru |
2 | stroužky česneku |
20 ml | sójové omáčky |
20 ml | vody |
10 g | třtinového cukru |
1 | chilli paprička |
½ | limety |
2 | kusy pak choi |
Postup přípravy
1. Tuňáka nechte před příprav u 2–3 hodiny při pokojové teplotě natemperovat. Poté ho osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Smíchejte bílá a černá sezamová semínka a ve směsi obalte okraje steaků.
2. Na rozpáleném grilu zprudka krátce opečte. Opékejte maximálně 2 minuty z obou stran a dejte stranou.
3. V rendlíku orestujte na rozpáleném sezamovém oleji oloupaný, nastrouhaný, zázvor s oloupaným, prolisovaným česnekem, přilijte sójovou omáčku, vodu přisypte cukr a najemno nakrájenou chilli papričku. Krátce povařte a poté dochuťte limetovou šťávou.
4. Pak choi podélně rozpulte. V hrnci přiveďte k varu vodu a 2 minuty v ní pak choi blanšírujte. Vyjměte, ponořte do ledové vody, poté důkladně osušte. Z obou stran krátce ogrilujte.
5. Přendejte řeznou stranou nahoru na servírovací talíř, zalijte připravenou zálivkou, tak aby se dostala mezi lístky salátu, a podávejte s tuňákem.