Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Gratinovaný lilek

Gratinovaný lilek

Voňavý letní recept si připravte dopředu a vezměte s sebou třeba na víkend na chalupu.

Ingredience

2 lilky
sůl, pepř
olivový olej
150 ml zakysané smetany bez laktózy Nature's Promise
3 snítky hladkolisté petržele
3 snítky bazalky
70g parmezánu
Rajčatová omáčka
1 plechovka krájených rajčat
2 stroužky česneku
3 snítky bazalky
1 lžíce třtinového cukru
sůl, pepř

Postup přípravy

Lilky nakrájejte na plátky, osolte a opepřete. Rozehřejte grilovací pánev a přidejte olivový olej. Plátky lilku opečte z obou stran.
V misce smíchejte zakysanou smetanu, nasekané bylinky, sůl a pepř.
Do stolního mixéru vložte krájená rajčata, stroužky česneku nakrájené na menší kousky, bazalku, třtinový cukr, sůl a pepř. Rozmixujte do hladké směsi.
Troubu rozehřejte na 180 °C a zapékací misky vymažte olivovým olejem.
Do zapékacích misek začněte vrstvit nejdříve grilované lilky, ty potřete rajčatovou omáčkou, zasypte strouhaným parmazánem a tento proces opakujte, dokud nebudete mít plnou zapékací misku. Na závěr potřete vrstvou ochucené zakysané smetany a zasypte parmezánem.
Pečte 20 minut do zezlátnutí. Před podáváním nechte lehce vychladnout.

Jak na to?

Pomohl vám recept?
13hodnocení4

Další videorecepty