ReceptyFíkové čatní
Albert logoAlbert logo
  • Fíkové čatní

Fíkové čatní

Fíkové čatní
Snadné
Více než 60 minut
5/5
Indická
Dochucovadlo

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Fíky 450 g
  • Cibule 1 ks
  • Zázvor 2,5 cm
  • Jablečný ocet 250 ml
  • Cukr třtinový 100 g
  • Skořice 1 člž
  • Chilli vločky 1 člž
  • Sůl
  • Fíky 450 g
  • Cibule 1 ks
  • Zázvor 2,5 cm
  • Jablečný ocet 250 ml
  • Cukr třtinový 100 g
  • Skořice 1 člž
  • Chilli vločky 1 člž
  • Sůl

Příprava

  1. 1
    Omyjte 450 g fíků a nakrájejte je na kostky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky a nastrouhejte zázvor zbavený slupky.
  2. 2
    Do většího hrnce dejte fíky, cibuli, 250 ml jablečného octa, 100 g třtinového cukru, zázvor, lžičku mleté skořice a sušených chilli vloček a půl lžičky soli.
  3. 3
    Směs vařte na středním plameni a neustále míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí, asi 5–7 minut. Pak zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu. Poté snižte na velmi mírnou teplotu a nechte směs mírně vařit asi hodinu a občas zamíchejte, aby se nepřipálila. Čatní by mělo zhoustnout a fíky změknout.
  4. 4
    Opatrně nalijte horké čatní do sterilizovaných sklenic, nechte nahoře asi 1 cm volného místa a ihned uzavřete sterilizovanými víčky. Čatní uložte na chladné a tmavé místo a nechte zrát alespoň měsíc před konzumací, aby se plně rozvinula jeho chuť.
  1. 1
    Omyjte 450 g fíků a nakrájejte je na kostky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky a nastrouhejte zázvor zbavený slupky.
  2. 2
    Do většího hrnce dejte fíky, cibuli, 250 ml jablečného octa, 100 g třtinového cukru, zázvor, lžičku mleté skořice a sušených chilli vloček a půl lžičky soli.
  3. 3
    Směs vařte na středním plameni a neustále míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí, asi 5–7 minut. Pak zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu. Poté snižte na velmi mírnou teplotu a nechte směs mírně vařit asi hodinu a občas zamíchejte, aby se nepřipálila. Čatní by mělo zhoustnout a fíky změknout.
  4. 4
    Opatrně nalijte horké čatní do sterilizovaných sklenic, nechte nahoře asi 1 cm volného místa a ihned uzavřete sterilizovanými víčky. Čatní uložte na chladné a tmavé místo a nechte zrát alespoň měsíc před konzumací, aby se plně rozvinula jeho chuť.

Hodnocení

Pomohl vám recept?

Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Tip na vinné párování
    Sommelier Collection Chardonnay – toto Chardonnay je plné a ovocné a ladí s čerstvými sýry.
Náhled aplikace Můj Albert
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 7 dní

Od 09.07.2025 do 15.07.2025

Platný ještě 7 dní

Od 02.07.2025 do 15.07.2025

Platný ještě 7 dní

Od 09.07.2025 do 15.07.2025

Platný ještě 7 dní

Od 02.07.2025 do 15.07.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.