
Dýňový chleba s rozmarýnem
Postup přípravy
Příprava 20 min. Pečení 45–50 min.
1. Dýni rozkrájím na kostičky a vařím ji ve vodě tak dlouho, až změkne, což zkusím jednoduše tak, že do ní píchnu vidličkou, obvykle to trvá kolem deseti minut. Sliju vodu a dýni dám do misky, ve které ji pořádně rozmačkám šťouchadlem na brambory na kaši.
2. Zapnu troubu a nechám ji předehřát na 180 °C a připravím si formu na chleba. Do velké mísy na těsto nasypu mouku prosátou s práškem
do pečiva, přidám rozmarýn, polentu, parmazán a sůl. Uprostřed směsi udělám hluboký důlek a do něj naliju mléko a rozmačkanou dýni. To
všechno pěkně promíchám.
3. Těsto naliju do formy. Na tuto dávku používám formu o rozměrech šest krát šest krát devatenáct centimetrů. Vymažu ji olivovým olejem nebo vyložím pečicím papírem.
4. Posypu dýňovými semínky a dám do trouby. Dýňový chleba se peče čtyřicet pět až padesát minut, dokud nebude mít zlatohnědou barvu, a když
na něj poklepu, zní dutě. Vyndám z trouby, nechám pět minut chladnout, pak ho vyklopím na mřížku a nechám úplně vychladnout. Skvělý je
namazaný pestem.