×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Dušená mrkvička s rozpeky

Další recepty a články

Asijský salát s fazolemi...
Asijský salát...
Asijský salát s fazolemi...
Asijský salát s fazolemi...
Bílé zelí
Bílé zelí
Bílé zelí
Bílé zelí
Bramboráky s masovo-houbovou...
Bramboráky...
Bramboráky s masovo-houbovou...
Bramboráky s masovo-houbovou...
Bramborové hřebínky
Bramborové hřebínky
Bramborové hřebínky
Bramborové hřebínky

Dušená mrkvička s rozpeky

Co budete potřebovat

Na mrkev
1 kg mladé mrkve
1 lžíce másla
1 lžíce cukru
1 lžíce hladké mouky
špetka soli
2 hrsti petrželky, nakrájené
Na rozpeky
½ kostky droždí, rozdrobená
250 ml mléka
70 g krupicového cukru
100 g másla + další na potření
2 žloutky
500 g hladké mouky + špetka soli

Jak na to?

Začněte rozpeky. Promíchejte droždí, 100 ml vlažného mléka a lžíci cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Máslo utřete se zbylým cukrem, přidejte žloutky, mouku, zbytek mléka, sůl a kvásek. Vypracujte měkké těsto a dejte ho asi na 30 minut na teplé místo kynout. Vytvarujte vdolky a položte je na plech vyložený pečicím papírem, nechte kynout ještě 30 minut.

V troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 30–35 minut dozlatova. Ještě zatepla rozpeky znovu pomažte rozpuštěným máslem. Mrkvičky očistěte a nakrájejte na nudličky nebo kolečka. V kastrolu rozpusťte máslo a lžíci cukru. Nechte „spejchnout“ – jak se říká v Pošumaví, odkud recept pochází. Pak přidejte mrkvičku. Když se začne ztrácet šťáva, podlijte trochou vody. Duste 20 minut, pak zaprašte moukou, osolte a krátce ji provařte. Na talíři posypte čerstvou petrželkou. Podává se k vařenému hovězímu masu nebo bez masa, ale vždycky s rozpeky neboli vdolky.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Dušená mrkvička s rozpeky

Snadné Dušení Magazín 7-8/2015
Průměrné hodnocení 4 (13)

Co budete potřebovat

Na mrkev
1 kg mladé mrkve
1 lžíce másla
1 lžíce cukru
1 lžíce hladké mouky
špetka soli
2 hrsti petrželky, nakrájené
Na rozpeky
½ kostky droždí, rozdrobená
250 ml mléka
70 g krupicového cukru
100 g másla + další na potření
2 žloutky
500 g hladké mouky + špetka soli

Jak na to?

Začněte rozpeky. Promíchejte droždí, 100 ml vlažného mléka a lžíci cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Máslo utřete se zbylým cukrem, přidejte žloutky, mouku, zbytek mléka, sůl a kvásek. Vypracujte měkké těsto a dejte ho asi na 30 minut na teplé místo kynout. Vytvarujte vdolky a položte je na plech vyložený pečicím papírem, nechte kynout ještě 30 minut.

V troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 30–35 minut dozlatova. Ještě zatepla rozpeky znovu pomažte rozpuštěným máslem. Mrkvičky očistěte a nakrájejte na nudličky nebo kolečka. V kastrolu rozpusťte máslo a lžíci cukru. Nechte „spejchnout“ – jak se říká v Pošumaví, odkud recept pochází. Pak přidejte mrkvičku. Když se začne ztrácet šťáva, podlijte trochou vody. Duste 20 minut, pak zaprašte moukou, osolte a krátce ji provařte. Na talíři posypte čerstvou petrželkou. Podává se k vařenému hovězímu masu nebo bez masa, ale vždycky s rozpeky neboli vdolky.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Asijský salát s fazolemi...
Asijský salát s fazolemi...
Asijský salát s fazolemi...
Asijský salát s fazolemi...
Bílé zelí
Bílé zelí
Bílé zelí
Bílé zelí
Bramboráky s masovo-houbovou...
Bramboráky s masovo-houbovou...
Bramboráky s masovo-houbovou...
Bramboráky s masovo-houbovou...
Bramborové hřebínky
Bramborové hřebínky
Bramborové hřebínky
Bramborové hřebínky

Inspirujte se podobnými recepty