×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Dušená mrkvička s rozpeky

Další recepty a články

Angreštový džem s rybízem...
Angreštový džem...
Angreštový džem s rybízem...
Angreštový džem s rybízem...
Babiččina malinová šťáva
Babiččina malinová...
Babiččina malinová šťáva
Babiččina malinová šťáva
Batát na grilu se špenátem a...
Batát na grilu se...
Batát na grilu se špenátem a...
Batát na grilu se špenátem a...
Brokolicová polévka nejen pro...
Brokolicová polévka...
Brokolicová polévka nejen pro...
Brokolicová polévka nejen pro...

Dušená mrkvička s rozpeky

Co budete potřebovat

Na mrkev
1 kg mladé mrkve
1 lžíce másla
1 lžíce cukru
1 lžíce hladké mouky
špetka soli
2 hrsti petrželky, nakrájené
Na rozpeky
½ kostky droždí, rozdrobená
250 ml mléka
70 g krupicového cukru
100 g másla + další na potření
2 žloutky
500 g hladké mouky + špetka soli

Jak na to?

Začněte rozpeky. Promíchejte droždí, 100 ml vlažného mléka a lžíci cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Máslo utřete se zbylým cukrem, přidejte žloutky, mouku, zbytek mléka, sůl a kvásek. Vypracujte měkké těsto a dejte ho asi na 30 minut na teplé místo kynout. Vytvarujte vdolky a položte je na plech vyložený pečicím papírem, nechte kynout ještě 30 minut.

V troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 30–35 minut dozlatova. Ještě zatepla rozpeky znovu pomažte rozpuštěným máslem. Mrkvičky očistěte a nakrájejte na nudličky nebo kolečka. V kastrolu rozpusťte máslo a lžíci cukru. Nechte „spejchnout“ – jak se říká v Pošumaví, odkud recept pochází. Pak přidejte mrkvičku. Když se začne ztrácet šťáva, podlijte trochou vody. Duste 20 minut, pak zaprašte moukou, osolte a krátce ji provařte. Na talíři posypte čerstvou petrželkou. Podává se k vařenému hovězímu masu nebo bez masa, ale vždycky s rozpeky neboli vdolky.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Dušená mrkvička s rozpeky

Snadné Dušení Magazín 7-8/2015
Průměrné hodnocení 4 (10)

Co budete potřebovat

Na mrkev
1 kg mladé mrkve
1 lžíce másla
1 lžíce cukru
1 lžíce hladké mouky
špetka soli
2 hrsti petrželky, nakrájené
Na rozpeky
½ kostky droždí, rozdrobená
250 ml mléka
70 g krupicového cukru
100 g másla + další na potření
2 žloutky
500 g hladké mouky + špetka soli

Jak na to?

Začněte rozpeky. Promíchejte droždí, 100 ml vlažného mléka a lžíci cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Máslo utřete se zbylým cukrem, přidejte žloutky, mouku, zbytek mléka, sůl a kvásek. Vypracujte měkké těsto a dejte ho asi na 30 minut na teplé místo kynout. Vytvarujte vdolky a položte je na plech vyložený pečicím papírem, nechte kynout ještě 30 minut.

V troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 30–35 minut dozlatova. Ještě zatepla rozpeky znovu pomažte rozpuštěným máslem. Mrkvičky očistěte a nakrájejte na nudličky nebo kolečka. V kastrolu rozpusťte máslo a lžíci cukru. Nechte „spejchnout“ – jak se říká v Pošumaví, odkud recept pochází. Pak přidejte mrkvičku. Když se začne ztrácet šťáva, podlijte trochou vody. Duste 20 minut, pak zaprašte moukou, osolte a krátce ji provařte. Na talíři posypte čerstvou petrželkou. Podává se k vařenému hovězímu masu nebo bez masa, ale vždycky s rozpeky neboli vdolky.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Angreštový džem s rybízem...
Angreštový džem s rybízem...
Angreštový džem s rybízem...
Angreštový džem s rybízem...
Babiččina malinová šťáva
Babiččina malinová šťáva
Babiččina malinová šťáva
Babiččina malinová šťáva
Batát na grilu se špenátem a...
Batát na grilu se špenátem a...
Batát na grilu se špenátem a...
Batát na grilu se špenátem a...
Brokolicová polévka nejen pro...
Brokolicová polévka nejen pro...
Brokolicová polévka nejen pro...
Brokolicová polévka nejen pro...

Inspirujte se podobnými recepty