×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Dušená mrkvička s rozpeky

Další recepty a články

Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s...
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka...
Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka s klobásou
Salát s červenými bramborami
Salát s červenými...
Salát s červenými bramborami
Salát s červenými bramborami

Dušená mrkvička s rozpeky

Co budete potřebovat

Na mrkev
1 kg mladé mrkve
1 lžíce másla
1 lžíce cukru
1 lžíce hladké mouky
špetka soli
2 hrsti petrželky, nakrájené
Na rozpeky
½ kostky droždí, rozdrobená
250 ml mléka
70 g krupicového cukru
100 g másla + další na potření
2 žloutky
500 g hladké mouky + špetka soli

Jak na to?

Začněte rozpeky. Promíchejte droždí, 100 ml vlažného mléka a lžíci cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Máslo utřete se zbylým cukrem, přidejte žloutky, mouku, zbytek mléka, sůl a kvásek. Vypracujte měkké těsto a dejte ho asi na 30 minut na teplé místo kynout. Vytvarujte vdolky a položte je na plech vyložený pečicím papírem, nechte kynout ještě 30 minut.

V troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 30–35 minut dozlatova. Ještě zatepla rozpeky znovu pomažte rozpuštěným máslem. Mrkvičky očistěte a nakrájejte na nudličky nebo kolečka. V kastrolu rozpusťte máslo a lžíci cukru. Nechte „spejchnout“ – jak se říká v Pošumaví, odkud recept pochází. Pak přidejte mrkvičku. Když se začne ztrácet šťáva, podlijte trochou vody. Duste 20 minut, pak zaprašte moukou, osolte a krátce ji provařte. Na talíři posypte čerstvou petrželkou. Podává se k vařenému hovězímu masu nebo bez masa, ale vždycky s rozpeky neboli vdolky.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Dušená mrkvička s rozpeky

Snadné Dušení Petržel kadeřavá Magazín 7-8/2015
Průměrné hodnocení 4 (17)
Sbírejte body a nechejte vyrůst jaro u vás doma

Co budete potřebovat

Na mrkev
1 kg mladé mrkve
1 lžíce másla
1 lžíce cukru
1 lžíce hladké mouky
špetka soli
2 hrsti petrželky, nakrájené
Na rozpeky
½ kostky droždí, rozdrobená
250 ml mléka
70 g krupicového cukru
100 g másla + další na potření
2 žloutky
500 g hladké mouky + špetka soli

Jak na to?

Začněte rozpeky. Promíchejte droždí, 100 ml vlažného mléka a lžíci cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Máslo utřete se zbylým cukrem, přidejte žloutky, mouku, zbytek mléka, sůl a kvásek. Vypracujte měkké těsto a dejte ho asi na 30 minut na teplé místo kynout. Vytvarujte vdolky a položte je na plech vyložený pečicím papírem, nechte kynout ještě 30 minut.

V troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 30–35 minut dozlatova. Ještě zatepla rozpeky znovu pomažte rozpuštěným máslem. Mrkvičky očistěte a nakrájejte na nudličky nebo kolečka. V kastrolu rozpusťte máslo a lžíci cukru. Nechte „spejchnout“ – jak se říká v Pošumaví, odkud recept pochází. Pak přidejte mrkvičku. Když se začne ztrácet šťáva, podlijte trochou vody. Duste 20 minut, pak zaprašte moukou, osolte a krátce ji provařte. Na talíři posypte čerstvou petrželkou. Podává se k vařenému hovězímu masu nebo bez masa, ale vždycky s rozpeky neboli vdolky.

Další recepty a články

Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka s klobásou
Salát s červenými bramborami
Salát s červenými bramborami
Salát s červenými bramborami
Salát s červenými bramborami

Inspirujte se podobnými recepty

NECHEJTE VYRŮST

JARO U VÁS DOMA

Sbírejte body v Albertu a vypěstujte si čerstvé bylinky.

Vytiskněte si herbář s originální ilustrací a využijte ho třeba
jako plakát do vaší kuchyně.

Získejte bylinku v naší sběratelské akci
Minizahrádka
s truhlíkem
sleva 45 %
15 bodů + 6490 bez bodů 11990

set samozavlažovacího truhlíku, substrátu a semínek dle výběru
pažitka / petržel / jahoda
rajče / máta / chili

Miniskleník
s ventilací
sleva 45 %
15 bodů + 11990 bez bodů 219

vytváří optimální prostředí pro vyseté a vzrůstající rostlinky.

NECHEJTE VYRŮST

JARO U VÁS DOMA

Sbírejte body v Albertu a vypěstujte si čerstvé bylinky.