Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

25 g čerstvého droždí
70 g cukru
120 ml teplého mléka
430 g hladké mouky ABio
+ na podsypání
2 vejce
1/2 lžičky soli
85 g změklého másla
olej na smažení
tmavá a bílá čokoládová poleva
cukrové zdobení

Postup přípravy

Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžíci cukru a teplé mléko, promíchejte a  nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
Do mísy kuchyňského robotu nasypte mouku, zbytek cukru, přidejte vejce, pokrájené máslo, sůl a  kvásek. Hnětacím hákem suroviny promíchejte, poté nechte důkladně zpracovat asi pět minut. Těsto by mělo být pružné: pokud se vám zdá příliš řídké, zapracujte postupně pár lžic mouky navíc.
Hotové těsto dejte do mísy vymazané olejem, zakryjte fólií a  nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Pokud nemáte doma ideální místo (teplé a  bez průvanu), zavřete mísu do trouby vyhřáté na 40 °C.
Nakynuté těsto krátce zpracujte rukama a  přeneste na pomoučněnou pracovní plochu. Rozválejte ho na placku asi 1,5 cm silnou a  vykrajujte kolečka o  průměru 7–8 cm, vykrojte i  středy, aby vznikl typický tvar. Donuty naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte fólií lehce potřenou olejem a  nechte ještě 30 minut kynout.
Ve větším hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje a  postupně smažte donuty z obou stran dozlatova. Nesmažte jich mnoho najednou a  hlídejte je, smaží se velmi rychle. Hotové donuty skládejte na papírovou utěrku a  nechte vychladnout. Rozpusťte polevu a  donuty z jedné strany namočte a  posypte cukrovým zdobením.

Pomohl vám recept?
119hodnocení3

Další videorecepty