Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Domácí tažené těsto na závin

Domácí tažené těsto na závin

Podzim nám přináší dozrálá jablka a hrušky. Jedny z nejbáječnějších lokálních surovin typických pro Čechy a Moravu. Pojďme se spolu podívat, jak tyto skvosty využít v kuchyni. Pokud upřednostňujete vlastní výrobu těsta, určitě oceníte recept na domácí tažené těsto, které vás překvapí svou jemností a vláčností.

Ingredience

55 ml slunečnicového oleje
200 g hladké mouky
100 ml vody
40 g strouhanky
vybraná náplň (recepty na dalších stranách)
30 g másla

Postup přípravy

1. Připravte si mističku, kterou vymažte olejem. Část oleje si ještě nechte na „zalití“ těsta. V misce smíchejte 150 g mouky, vodu a 20 ml oleje na lepivou hmotu.

2. Těsto vypracujte, až bude krásně vláčné, přendejte ho do vymazané misky a zalijte zbytkem oleje, tak aby těsto v lednici neosychalo. Nechte přes noc odležet, aby se aktivoval lepek v mouce.

3. Na vyšší prkénko rozprostřete utěrku.

4. Aby se těsto nepřilepilo, po celé její ploše ji bohatě posypte hladkou moukou. Doporučuje se 50 g. Pomoučněte si i ruce, aby se vám těsto na ně nelepilo. Na takto připravené desce lehce vyválejte odležené těsto do obdélníku o velikosti 15 × 20 cm. Dlaněmi roztahujte těsto do vzduchu. Pracujte rychle a opatrně. Když je těsto o 10 cm větší, zahákněte ho na kraje prkénka. Prkénko je cca 30 × 25 cm velké.

5. Třetinu nataženého těsta posypte strouhankou, kterou pak poklaďte vybranou náplní.

6. Celou směs zaviňte do těsta pomocí utěrky, konce dobře zatlačte do těsta.

7. Nakonec pomažte celou vrchní část rozpuštěným máslem. Pečte v troubě na 190 °C po dobu 30 minut.

Pomohl vám recept?

Další videorecepty