Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Mákem sypané dozlatova vypečené domácí rohlíky.

KŘUPAVÉ DOMÁCÍ ROHLÍKY JAKO OD MISTRA PEKAŘE

Když ráno zavoní čerstvé rohlíky, chce se vstávat i tomu největšímu spáči. Dozlatova upečené, křupavé a s kvalitním bio máslem chutnají nejlépe.

Ingredience

260 ml plnotučného mléka
1 lžíce cukru krystalu
42 g droždí
500 g hladké mouky
30 ml slunečnicového oleje
30 g sádla
½ lžičky soli
1 vejce
5 g máku

Jak udělat křupavé rohlíky zdravější

Výživové hodnoty

na jednou porci
Energie 325  kCal
Bílkoviny 10  g
Tuky 10  g
Sacharidy 47  g

Alergeny

Obiloviny obsahující lepek
Mléko a výrobky z něj
Vejce a výrobky z nich

Recept: jak na křupavé rohlíky

  1. V malé misce promíchejte 100 ml vlažného mléka se lžící cukru a rozdrobenou kostkou droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Zabere to přibližně 10 minut.     
  2. Do velké mísy vsypte 500 g hladké mouky, vlijte kvásek, 160 ml mléka, 30 ml oleje a 30 g sádla a přidejte ½ lžičky soli. Vše důkladně propracujte a uhněťte těsto. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě přibližně 45 minut kynout.     
  3. Po vykynutí vyjměte těsto na pomoučený vál a rozdělte ho na 8 kusů. Z každého kousku vyválejte bochánek a nechte přikryté utěrkou kynout dalších 10 minut. Poté válečkem z bochánků vyválejte těsto do tvaru trojúhelníku. Spodní strany trojúhelníků začněte rolovat směrem k cípu, dokud nevznikne váleček. Poté na koncích zahněte do tvaru půlměsíce.    
  4. Připravené rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a posypte 5 g máku. Rohlíky pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20 minut. Rohlíky by měly mít zlatohnědou barvu. Za tuto snídani vám budou doma líbat ruce. 

Jak na to?

Pomohl vám recept?
27hodnocení3

Co byste o křupavých rohlících měli vědět

Mák bychom si měli v jídelníčku dopřát pravidelně. Obsahuje v sobě všechny základní živiny – bílkoviny, tuky a sacharidy. Mák patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem vápníku. 
 

Další videorecepty