
Domácí rajská polévka jako od tatínka
Milujete chuť rajčat a bazalky v poctivé rajčatové polévce? Pak vyzkoušejte tuto poctivou a navíc bezlepkovou verzi s úžasnou vůní a chutí čerstvé bazalky.

Velmi snadné
31-45 minut
4/5
Česká
Bezlepkové
Polévka
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo 50 g
- Olej olivový 1 plž
- Česnek 2 strouž.
- Cibulka jarní 1 ks
- Bazalka čerstvá 1 hrs.
- Vývar zeleninový 200 ml
- Rajčata krájená v plechovce 800 g
- Sůl
- Pepř
- Med 1 člž
- Těstoviny bezlepkové BIO 150 g
- Máslo 50 g
- Olej olivový 1 plž
- Česnek 2 strouž.
- Cibulka jarní 1 ks
- Bazalka čerstvá 1 hrs.
- Vývar zeleninový 200 ml
- Rajčata krájená v plechovce 800 g
- Sůl
- Pepř
- Med 1 člž
- Těstoviny bezlepkové BIO 150 g
Příprava
- 1Na lžíci olivového oleje a 50 g másla osmahněte nadrobno nakrájenou jarní cibulku a 2 stroužky rozdrceného česneku.
- 2Přidejte 2 konzervy drcených rajčat a nechte dusit přibližně 15 minut. Ve 200 ml horké vody nechte rozpustit kostku zeleninového bujónu a zalijte rajčata. Přidejte do hrnce půl hrsti čerstvé bazalky nasekané nadrobno, osolte, opepřete a přidejte lžičku medu.
- 3Promíchejte rajskou polévku a vařte dalších 10 minut. Mezitím si uvařte bezlepkové těstoviny dle návodu na obalu a před samotným podáváním je přidejte do talířů či misek na polévku.
- 4Těstoviny zalijte horkou polévkou a zasypte zbylou půl hrstí nasekané bazalky.
- 1Na lžíci olivového oleje a 50 g másla osmahněte nadrobno nakrájenou jarní cibulku a 2 stroužky rozdrceného česneku.
- 2Přidejte 2 konzervy drcených rajčat a nechte dusit přibližně 15 minut. Ve 200 ml horké vody nechte rozpustit kostku zeleninového bujónu a zalijte rajčata. Přidejte do hrnce půl hrsti čerstvé bazalky nasekané nadrobno, osolte, opepřete a přidejte lžičku medu.
- 3Promíchejte rajskou polévku a vařte dalších 10 minut. Mezitím si uvařte bezlepkové těstoviny dle návodu na obalu a před samotným podáváním je přidejte do talířů či misek na polévku.
- 4Těstoviny zalijte horkou polévkou a zasypte zbylou půl hrstí nasekané bazalky.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o rajčatech měli vědět Rajčata patří mezi nízkokalorickou zeleninu. Velká část vitaminů a minerálů se skrývá ve slupce, proto bychom je měli jíst i se slupkou. Za červenou barvu rajčat mohou karotenoidy, které v těle zastávají funkci antioxidantů. Pokud je rajče nezralé (zelené), tak bychom jej neměli konzumovat, protože látky obsažené v nezralých rajčatech jsou jedovaté.Jak udělat polévku zdravější Jako bezlepkovou zavářku můžete do receptu zařadit například pohanku nebo jáhly. Rajčata můžete použít čerstvá, dobře vyzrálá. K polévce zvolte kvalitní pečivo.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.