
Domácí pečené koblihy se zázvorem
Ingredience
2 | lžičky sušeného droždí |
125 ml | vlažného mléka |
2 | lžíce krupicového cukru |
50 g | másla, rozehřátého |
335 g | hladké mouky |
1 | lžičky mletého muškátového oříšku |
2 | vejce |
slunečnicový olej na smažení | |
Na zázvorový cukr: | |
---|---|
55 g | moučkového cukru |
1 | lžičky mletého muškátového oříšku |
1 | lžička mletého zázvoru |
Postup přípravy
Vyzkoušeli jste někdy domácí koblihy? Tak si je jednoduše upečte.
Nejprve si připravte zázvorový cukr:
1) Moučkový cukr přesypte do mísy a opatrně, ale důkladně promíchejte s muškátovým oříškem a mletým zázvorem.
2) Droždí, 1,5 lžíce vlažné vody, mléko a 1 lžíci cukru dejte do velké mísy, postavte ji na 10 minut na teplé místo a nechte vzejít kvásek.
3) Přidejte máslo, mouku, mletý muškátový oříšek, vejce a zbylý cukr a vařečkou hněťte do lepivého těsta.
4) Přendejte na lehce pomoučenou pracovní plochu a prohněťte dohladka.
5) Pak těsto položte do olejem vytřené mísy, překryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
6) Poté znovu prohněťte a rozválejte do centimetr silného plátu.
7) Kulatým vykrajovátkem o průměru 6–8 cm vykrájejte 10 koleček. Každé malým nožem 6x nařízněte od středu k okraji.
8) Poté nechte koblihy ještě půl hodiny kynout.
9) Vyšší vrstvu oleje rozpalte v hrnci, a pak na něm z obou stran dozlatova osmažte koblihy.
10) Nechte je okapat na ubrousku a obalte nebo poprašte zázvorovým cukrem.