
Domácí hamburger z vinné klobásy s karamelizovanou cibulkou
Ingredience
Na karamelizovanou cibulku | |
---|---|
3 | lžíce oleje |
3 | cibule, na kolečka |
sůl | |
2 | lžíce cukru |
50–100 ml | bílého vína |
2 | lžíce balzamikového octa |
Na burgery | |
800 g | vinné klobásy |
4 | lístky šalvěje, nadrcené |
1½ | lžičky sušeného tymiánu |
strouhaná kůra z 1 citronu | |
2 | stroužky česneku, drcené |
1 | velký bílek |
olej na potření | |
burgerové žemle nebo jiné pečivo | |
lístky čerstvého špenátu k podávání |
Postup přípravy
1) Nejdřív si připravte karamelizovanou cibulku. V kastrolu rozehřejte olej, přidejte cibuli, osolte a na mírném ohni opékejte, až zesklovatí.
2) Pak cibuli zasypte cukrem a opékejte, aby zezlátla.
3) Teprve potom podlijte trochou vína smíchaného s balzamikovým octem. Za občasného míchání nechte pod pokličkou karamelizovat asi 15 minut.
4) Mezitím si připravte burgery. Obsah klobásy vymáčkněte ze střívka a smíchejte ho s bylinkami, citronovou kůrou, česnekem a bílkem.
5) Vytvarujte placičky, potřete je olejem a grilujte v troubě nebo v kontaktním grilu přibližně 4 minuty z každé strany, aby byly zlatohnědé a propečené.
6) V grilu rozpečte i rozpůlené žemle.
7) Křupavé žemle naplňte lístky špenátu, grilovanými burgery a karamelizovanou cibulkou.