Francouzský cordon bleu – řízek s batátovým pyré

Název cordon bleu pochází z 19. století a znamená „modrá stuha“. Touto modrou stuhovou ozdobou byly ve Francii oceňovány významné osobnosti a skládala se z několika vrstev. Právě proto je po ní pojmenován i tento francouzský řízek, který ukrývá plátky šunky a sýra.
Snadné Hlavní chod Počet porcí: 4 Magazín 1/2020
Snadné Hlavní chod Počet porcí: 4 Magazín 1/2020

Co budete potřebovat na cordon bleu s batátovým pyré

3 batáty
3 brambory typu C
sůl
25 g másla
170 ml plnotučného mléka
600 g krůtích prsních řízků Česká chuť
100 g vepřové šunky
100 g sýra eidam 45%, plátky
100 g hladké mouky
2 vejce
200 g strouhanky
80 ml slunečnicového oleje
225 ml tatarské omáčky
½ hrsti pažitky

Jak udělat cordon bleu zdravější

Recept jak na cordon bleu s batátovým pyré

  1. Oloupejte a nakrájejte na kostky 3 středně velké batáty a 3 větší brambory typu C a vložte do hrnce. Takto připravené je zalijte vodou, osolte a vařte přibližně 15 minut, dokud nejsou zcela měkké. Sceďte vodu a přidejte 25 g másla, 150 ml teplého mléka a vše vyšlehejte do hladkého pyré.
  2. Rozkrájejte 600 g krůtích prsních řízků na plátky. Každý z nich postupně překryjte kouskem potravinové fólie a hladkou stranou paličky naklepejte. Plátky osolte a navrstvěte plátky šunky a sýra. Přeložte napůl náplní dovnitř a okraje k sobě přimáčkněte.
  3. Vzniklé kapsy obalujte postupně v mouce, rozšlehaném vejci a ve strouhance jako klasický řízek. Rozehřejte hlubokou pánev na středním plameni, přilijte dostatek oleje, abyste vytvořili lázeň. Smažte každý kousek přibližně 5 minut z každé strany.
  4. V misce rozmíchejte 120 g tatarské omáčky s 20 ml mléka a 1/2 hrsti nasekané pažitky. Cordon bleu podávejte s batátovým pyré a tatarskou omáčkou s pažitkou. Nyní už zavolejte rodinu ke stolu a užijte si tuto oceňovanou pochoutku.
Pomohl vám recept?
2hodnocení

Co byste o cordon bleu měli vědět

Batáty oproti bramborám jsou velmi výživnou zeleninou. Jejich oranžové zbarvení způsobují karotenoidy. Obsahují dobře využitelné komplexní sacharidy.

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky