
Čokoládový dort s řepou
Ingredience
máslo | |
hrubá mouka | |
230 g | 60% čokolády |
2 | hrnky červené řepy (asi 2–3 průměrně velké řepy) |
3 | velká vejce |
½ | šálku hnědého cukru |
¼ | šálku slunečnicového oleje |
1 | lžička vanilkového extraktu |
1 | šálek polohrubé mouky |
½ | lžičky jedlé sody |
½ | lžičky kypřicího prášku |
1–2 | lžíce medu |
⅓ šálku pražených mandlí |
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Čokoládu nalámejte do misky, nad párou ji nechte rozpustit a umíchejte ji do hladka. Řepu oloupejte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla, vymačkejte z ní vodu a vmíchejte k chladnoucí čokoládě. Nechte chvíli odležet. Vejce šlehejte s cukrem a olejem asi 5–7 minut do hladké a nadýchané směsi. Pak přidejte extrakt. Mouku smíchejte se sodou a práškem do pečiva a pak sypkou směs po částech přidávejte k mokré. Nakonec vmíchejte čokoládu s řepou. Těsto přelijte do formy a pečte asi 50 minut, nebo dokud těsto ulpívá na zabodnuté špejli. Pokud se bude dort svrchu připalovat, přiklopte jej alobalem.
Hotový a zchladlý dort pomažte medem a ozdobte opraženými mandlemi.
Tip - Asi dvě hrsti nahrubo mletých pražených mandlí můžete přimíchat i do těsta. K dortu bude nejlepší silný černý čaj nebo horká káva s mlékem.