Citronový piškot s borůvkovým kompotem
Ingredience
3 | vejce, žloutky a bílky zvlášť |
75 g | krupicového cukru + 2 lžičky navíc |
125 ml | smetany ke šlehání |
kůra a šťáva z 1–2 citronů | |
110 g | polohrubé mouky |
½ | lžičky kypřicího prášku do pečiva |
špetka soli | |
máslo na vymazání formy | |
moučkový cukr a šlehačka na ozdobu | |
Na borůvkový kompot | |
---|---|
450 g | mražených borůvek |
75 g | krupicového cukru |
šťáva z 1 citronu |
Postup přípravy
Troubu předehřeji na 180°C a vymažu si keramický talíř o průměru 24 cm a hloubce 5 cm. Žloutky a 75 g cukru šlehám tak dlouho, až se cukr rozpustí a vznikne hustý a světlý krém. Vešlehám smetanu, citronovou šťávu a kůru a vmíchám mouku promíchanou s práškem do pečiva a solí. Bílky ušlehám do polotuha, přidám 2 lžičky krupicového cukru a vyšlehám do tuhého, lesklého sněhu. Ten pak opatrně a postupně vmíchám do těsta.
Těsto naliji do formy a peču ho 20 minut, až má světle zlatou barvu.
Zatím si udělám borůvkový kompot. Do kastrolu dám borůvky, cukr, citronovou šťávu a 60 ml vody a na středním plameni vařím asi 15 minut, až jsou borůvky měkké a lehce zhoustlé.
Piškot pocukruji a podávám ho s borůvkovým kompotem a šlehačkou.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
INSPIRACE
SEZNAM
ZA NÁKUPY