
Chutná štika se špenátovým pyré
Ingredience
4 | ks filetů ze štiky |
sůl, pepř | |
1 | lžička drceného kmínu |
1 | citron |
50 g | másla |
2 | lžíce olivového oleje |
1 | šalotka |
1 | stroužek česneku |
400 g | mraženého špenátu |
50 ml | smetany na vaření (12 %) |
1 | lžíce hladké mouky |
2 | snítky čerstvé máty |
100 g | cukrového hrášku |
1 | špetka chilli vloček |
1 | lžička sezamových semínek bílých |
Postup přípravy
1. Omyté a papírovou utěrkou osušené 4 filety štiky osolte, opepřete, okořeňte kmínem a zakapejte šťávou z půlky citronu. Nechte 5 minut odležet. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a 50 g másla a filety položte nejdříve kůží dolů. Opečte z každé strany 5 minut.
2. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a opečte nadrobno pokrájenou šalotku a prolisovaný česnek dosklovata. Přidejte 400 g mraženého špenátu a 50 ml smetany a nechte pod poklicí pomalu roztát. Za stálého míchání pomalu přisypte mouku a ještě 5 minut duste. Přidejte snítku máty a špenát rozmixujte na pyré.
3. Spařte 100 g cukrového hrášku 1 minutu ve vroucí osolené vodě a ihned prudce zchlaďte pod studenou tekoucí vodou. Nechte okapat a zasypte chilli vločkami a sezamovým semínkem.
4. Štiku servírujte na špenátovém pyré spolu s cukrovými lusky hrášku, klínkem citronu a můžete dozdobit čerstvou mátou. A dopřejte si u jídla chvíli klidu.