
KŘUPAVÉ A PIKANTNÍ ŠPANĚLSKÉ CHURROS
Pokud jste milovníci sladkého a navíc pálivého, tak vás churros, tradiční španělský dezert, nadchne a na podzim a zimu také pořádně rozpálí.
Ingredience
125 ml | mléka |
120 g | másla |
sůl | |
250 g | hladké mouky |
4 | vejce |
600 ml | řepkového oleje |
140 g | cukru krupice |
1 | lžička mleté skořice |
100 g | čokolády Albert Excellent (70 %) |
1 | lžíce slunečnicového oleje |
½ | lžičky chilli vloček |
Jak udělat křupavé a pikantní churros zdravější
Pokud chcete, aby churros byly méně tučné, tak přidejte do těsta rovnou lžíci rumu. Vytažené churros z oleje odložte na papírovou utěrku a nechte přebytečný olej okapat. Až poté obalujte v cukru smíchaném se skořicí.
Výživové hodnoty
na jednou porci | ||
Energie | 1147 | kCal |
Bílkoviny | 19 | g |
Tuky | 80 | g |
Sacharidy | 88 | g |
Alergeny
Mléko a výrobky z něj
Vejce a výrobky z nich
Obiloviny obsahující lepek
Sójové boby a výrobky z nich
Skořápkové plody
Recept: jak na křupavé a pikantní španělské churros
- V hrnci smíchejte 125 ml mléka se 125 ml vody, přidejte 120 g másla a ¼ lžičky soli. Přiveďte vše dohromady k varu a dejte pryč z plotny. Ke směsi vsypte 250 g hladké mouky a rychle metličkou zamíchejte, ať se vše důkladně spojí. Hrnec vraťte nad plamen a za stálého dynamického míchání restujte 2 minuty. Na dně hrnce vznikne tenká bílá vrstva těsta.
- Těsto přendejte do kuchyňského robotu a míchejte na střední rychlost protínací metlou. Po 2 minutách přidejte jedno po druhém 4 vejce. Vždy nechte vejce zapracovat a teprve poté přidejte další. Pokračujte, dokud nevznikne hladké a lesklé těsto. Těsto přendejte do cukrářského pytlíku se zdobicí špičkou. Do hrnce vlijte 600 ml řepkového oleje a rozpalte ho na fritovací teplotu, což je minimálně 180 °C. Připravte si nůžky. Do rozpáleného oleje pomocí pytlíku vytlačujte churros dlouhé přibližně 10 cm. Těsto na konci vždy odstřihněte nůžkami a fritujte dozlatova 1–2 minuty.
- Mezitím smíchejte v misce 140 g cukru s 1 lžičkou mleté skořice. Usmažené churros rovnou přendejte do misky se skořicovým cukrem a dobře je obalte. Poté je položte na ubrouskem vyložený tác, aby se odsál přebytečný olej.
- Nalámejte na kousky 100 g čokolády a připravte si misku nad hrnec s vroucí vodou. Připravenou čokoládu nechte v misce rozpustit, vmíchejte do ní 1 lžíci slunečnicového oleje a vsypte ½ lžičky chilli vloček. Ještě horké churros namáčejte v chilli omáčce. Churros krásně zahřejí díky chilli papričkám a přitom vás překvapí jemností čokolády v kombinaci s fritovanými kousky těsta.
Jak na to?
Pomohl vám recept?
5hodnocení2
Co byste o křupavých pikantních churros měli vědět
Chilli papričky za svou pálivost vděčí látce zvané kapsaicin. Obsahují ale i celou řadu vitaminů, minerálů a stopových prvků. Jsou bohaté na vitamin A.
Sdílejte recept
Další videorecepty
Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza
Velmi snadné
Hlavní chod
Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč
Velmi snadné
Hlavní chod
Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou
Velmi snadné
Hlavní chod
Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek
Velmi snadné
Hlavní chod