Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Čerstvě usmažené churros obalené ve skořicovém cukru.

KŘUPAVÉ A PIKANTNÍ ŠPANĚLSKÉ CHURROS

Pokud jste milovníci sladkého a navíc pálivého, tak vás churros, tradiční španělský dezert, nadchne a na podzim a zimu také pořádně rozpálí.

Ingredience

125 ml mléka
120 g másla
sůl
250 g hladké mouky
4 vejce
600 ml řepkového oleje
140 g cukru krupice
1 lžička mleté skořice
100 g čokolády Albert Excellent (70 %)
1 lžíce slunečnicového oleje
½ lžičky chilli vloček

Jak udělat křupavé a pikantní churros zdravější

Výživové hodnoty

na jednou porci
Energie 1147  kCal
Bílkoviny 19  g
Tuky 80  g
Sacharidy 88  g

Alergeny

Mléko a výrobky z něj
Vejce a výrobky z nich
Obiloviny obsahující lepek
Sójové boby a výrobky z nich
Skořápkové plody

Recept: jak na křupavé a pikantní španělské churros

  1. V hrnci smíchejte 125 ml mléka se 125 ml vody, přidejte 120 g másla a ¼ lžičky soli. Přiveďte vše dohromady k varu a dejte pryč z plotny. Ke směsi vsypte 250 g hladké mouky a rychle metličkou zamíchejte, ať se vše důkladně spojí. Hrnec vraťte nad plamen a za stálého dynamického míchání restujte 2 minuty. Na dně hrnce vznikne tenká bílá vrstva těsta.     
  2. Těsto přendejte do kuchyňského robotu a míchejte na střední rychlost protínací metlou. Po 2 minutách přidejte jedno po druhém 4 vejce. Vždy nechte vejce zapracovat a teprve poté přidejte další. Pokračujte, dokud nevznikne hladké a lesklé těsto. Těsto přendejte do cukrářského pytlíku se zdobicí špičkou. Do hrnce vlijte 600 ml řepkového oleje a rozpalte ho na fritovací teplotu, což je minimálně 180 °C. Připravte si nůžky. Do rozpáleného oleje pomocí pytlíku vytlačujte churros dlouhé přibližně 10 cm. Těsto na konci vždy odstřihněte nůžkami a fritujte dozlatova 1–2 minuty.     
  3. Mezitím smíchejte v misce 140 g cukru s 1 lžičkou mleté skořice. Usmažené churros rovnou přendejte do misky se skořicovým cukrem a dobře je obalte. Poté je položte na ubrouskem vyložený tác, aby se odsál přebytečný olej.     
  4. Nalámejte na kousky 100 g čokolády a připravte si misku nad hrnec s vroucí vodou. Připravenou čokoládu nechte v misce rozpustit, vmíchejte do ní 1 lžíci slunečnicového oleje a vsypte ½ lžičky chilli vloček. Ještě horké churros namáčejte v chilli omáčce. Churros krásně zahřejí díky chilli papričkám a přitom vás překvapí jemností čokolády v kombinaci s fritovanými kousky těsta. 

Jak na to?

Pomohl vám recept?
5hodnocení2

Co byste o křupavých pikantních churros měli vědět

Chilli papričky za svou pálivost vděčí látce zvané kapsaicin. Obsahují ale i celou řadu vitaminů, minerálů a stopových prvků. Jsou bohaté na vitamin A.

Další videorecepty