
Celerová polévka s ostrými bramborovými kostičkami
Ingredience
20 g | másla |
1 | lžíce olivového oleje BASIC |
2 | šalotky, nakrájené najemno |
750 g | celeru, nakrájeného na kostičky |
150 g | brambor , oloupaných a nakrájených na kostičky |
½ | lžičky mletého koriandru |
500 ml | zeleninového vývaru |
500 ml | mléka BASIC |
2 | sušené bobkové listy BASIC |
sůl a pepř | |
200 ml | smetany ke šlehání |
hrst koriandrových lístků, nasekaných | |
Na bramborové kostičky | |
---|---|
20 g | másla + 2 lžíce oleje |
180 g | brambor, oloupaných a nakrájených na 0,5cm kostičky |
1 | červená chilli paprička, zbavená semínek a nasekaná najemno + sůl |
Postup přípravy
Na polévku rozehřejte v pánvi máslo a olej a opékejte šalotku, až zesklovatí. Přidejte celer, brambory a mletý koriandr a chvilku opékejte. Přilijte vývar a mléko, vhoďte bobkové listy a přiveďte k varu. Osolte a opepřete a vařte 30–35 minut.
Ušlehejte smetanu a rozdělte ji napůl. Lístky koriandru vmíchejte do jedné poloviny šlehačky a odložte do lednice.
Připravte si bramborové kostičky. V pánvi rozehřejte máslo a olej a brambory opékejte 10–15 minut, až budou křupavé. Přihoďte chilli papričku, zamíchejte a ještě minutku opékejte. Nakonec osolte.
Z polévky vyndejte bobkové listy, rozmixujte ji a přeceďte přes jemný cedník. Prohřejte, dochuťte pepřem a solí a vmíchejte neochucenou šlehačku.
Polévku v miskách ozdobte koriandrovou šlehačkou a přidejte kostičky.