Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Capirotada – mexická velikonoční žemlovka

Capirotada – mexická velikonoční žemlovka

Tradiční mexický pokrm, který se konzumuje během čtyřicetidenního velikonočního půstu. Připravuje se také na Velký pátek.

Ingredience

150 g hnědého cukru
3 svitky skořice
5 hřebíčků
1 velká bageta
50 g másla
1 hrst sušeného ovoce – rozinek, brusinek, meruněk, fíků apod.
1 hrst pekanových ořechů
200 g měkkého tvarohu v kostce
2 lžíce mandlových plátků
1 lžíce barevného cukrářského zdobení

Postup přípravy

Do hrnce nalijte 750 ml vody, přidejte cukr a koření a 25 minut vařte. Potom zakryjte hrnec pokličkou a nechte vařit další dvě hodiny do zhoustnutí. Vylovte koření a nechte sirup vychladnout.
Předehřejte troubu na 180 °C.
Bagetu nakrájejte na plátky a po obou stranách namažte máslem. Rozložte na plech a dejte na 5–10 minut opéct do trouby. Poté nechte vychladnout.
Dno zapékací formy vymažte máslem a dejte na něj jednu vrstvu opečené bagety. Posypte nakrájenými sušenými plody a ořechy a zalijte sirupem. Nechte čtvrt hodiny vsáknout a potřete polovinou tvarohu. Poté následuje vrstva pečiva a celý postup se opakuje, opět s čtvrthodinovou pauzou. Jako poslední vrstvu dejte opečenou bagetu, rozinky a ořechy a zalijte sirupem. Zakryjte alobalem a nechte zhruba půl hodiny odpočinout.
Zakrytou misku vložte do trouby a pečte 40 minut. Na posledních 15 minut pečení sejměte alobal. Upečenou capirotadu před podáváním posypte mandlovými plátky a cukrářským zdobením.

Pomohl vám recept?

Další videorecepty