
Bylinkové pečené řízky
Ingredience
6 | plátků bílého toustového chleba |
1 | šalotka, nasekaná nadrobno |
3 | stroužky česneku, nasekané nadrobno |
2 | lžíce rostlinného oleje |
sůl a čerstvě mletý pepř | |
2 | lžíce parmazánu, nastrouhaného |
najemno | |
hrst čerstvých tymiánových lístků | |
hrst petrželových listů, nasekaných | |
2 | lžíce + 6 lžic hladké mouky |
3 | bílky |
3 | lžíce dijonské hořčice |
olej na potření | |
4 | vepřové řízky |
citron k podávání |
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180°C. Toustový chléb umixujte na strouhanku a nasypte ji do pekáče. Přidejte šalotku, česnek, olej, ¼ lžičky soli a ¼ lžičky čerstvě mletého pepře, vše důkladně promíchejte a rovnoměrně rozprostřete po celé ploše pekáče. Pečte, až bude strouhanka zlatohnědá, trvá to asi 15 minut. Během pečení ji dvakrát promíchejte. Nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu a pak k ní přimíchejte parmazán, tymián a petrželku.
Na mělký talíř nasypte 2 lžíce hladké mouky. V dalším talíři, tentokrát hlubokém, prošlehejte bílky s hořčicí, přidejte zbývajících 6 lžic mouky a míchejte dohladka.
Teplotu v troubě zvyšte na 220°C. Pečicí mřížku potřete zlehka olejem a vložte ji do pekáčku. Vepřové plátky opepřete a po jednom je obalte nejprve v mouce, přebytečnou mouku oklepejte, pak je smočte v bílkovo-hořčičném těstíčku a nakonec obalte ve strouhance. Strouhanku na plátky přimáčkněte. Obalené řízky rozložte na pečicí mřížku.
Pečte 17–25 minut. Vyndejte z trouby a nechte ještě 5 minut odpočívat. Podávejte pokapané citronem.