
Buchty s borůvkovými povidly

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Ingredience
Složení 1 porcí
- Máslo 120 g
- Mléko 100 ml
- Mouka polohrubá 500 g
- Droždí čerstvé 30 g
- Cukr kostky 1 ks
- Cukr moučkový 70 g
- Vaječný žloutek 4 ks
- Citronová kůra 1 ks
- Cukr vanilkový 1 ks
- Borůvky 1 kg
- Cukr krupicový 500 g
- Mouka hladká 20 g
- Máslo 120 g
- Mléko 100 ml
- Mouka polohrubá 500 g
- Droždí čerstvé 30 g
- Cukr kostky 1 ks
- Cukr moučkový 70 g
- Vaječný žloutek 4 ks
- Citronová kůra 1 ks
- Cukr vanilkový 1 ks
- Borůvky 1 kg
- Cukr krupicový 500 g
- Mouka hladká 20 g
Příprava
- 1Nejdříve zadělejte na buchty. Do mléka rozdrobte droždí a kostku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, moučkový a vanilkový cukr, kůru z citronu. Vypracujte vláčné, hladké těsto. Zakryjte ho vyhřátou utěrkou a nechte kynout – asi hodinu, až zdvojnásobí svůj objem. Těsto pak na pracovní ploše tvarujte do buchet, plněných borůvkovými povidly. Pokládejte je těsně vedle sebe do máslem vymazaného pekáče, navrch pomažte máslem.
- 2Dejte do trouby předehřáté na 200 °C, za 20 minut ztlumte na 180 °C a pečte, až buchty zezlátnou. Vyndejte z trouby a ještě horké je potřete mlékem. Nechte chvíli vychladnout a na míse je ozdobte moučkovým cukrem. Zatímco těsto kyne, je čas na povidla. Umyté borůvky dejte do kastrolu, šťouchadlem na brambory rozmačkejte a přidejte cukr. Nechte pár hodin „pustit“ šťávu z borůvek a pak dejte na plotnu. Přidejte máslo a vařte, až borůvky změknou a začnou houstnout. Trvá to i hodinu. Nakonec rozmíchejte v troše vody mouku a povidla za stálého míchání zahustěte – pokud je potřeba.
- 1Nejdříve zadělejte na buchty. Do mléka rozdrobte droždí a kostku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, moučkový a vanilkový cukr, kůru z citronu. Vypracujte vláčné, hladké těsto. Zakryjte ho vyhřátou utěrkou a nechte kynout – asi hodinu, až zdvojnásobí svůj objem. Těsto pak na pracovní ploše tvarujte do buchet, plněných borůvkovými povidly. Pokládejte je těsně vedle sebe do máslem vymazaného pekáče, navrch pomažte máslem.
- 2Dejte do trouby předehřáté na 200 °C, za 20 minut ztlumte na 180 °C a pečte, až buchty zezlátnou. Vyndejte z trouby a ještě horké je potřete mlékem. Nechte chvíli vychladnout a na míse je ozdobte moučkovým cukrem. Zatímco těsto kyne, je čas na povidla. Umyté borůvky dejte do kastrolu, šťouchadlem na brambory rozmačkejte a přidejte cukr. Nechte pár hodin „pustit“ šťávu z borůvek a pak dejte na plotnu. Přidejte máslo a vařte, až borůvky změknou a začnou houstnout. Trvá to i hodinu. Nakonec rozmíchejte v troše vody mouku a povidla za stálého míchání zahustěte – pokud je potřeba.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.