
Broskvová galetka s bazalkou a mandlemi
Ingredience
NA GALETKU | |
200 g | hladké mouky |
2 | lžičky prášku do pečiva |
1 | lžíce krupicového cukru |
50 g | mletých mandlí |
špetka soli | |
100 g | másla |
1 | vejce, rozšlehané |
½ | lžičky bílého octa |
60–100 ml | mléka |
hrst mandlových lupínků | |
1 | vejce + trocha vody na potření |
NA NÁPLŇ | |
hrst čerstvých bazalkových lístků | |
1 | a ½ lžíce škrobu |
1 | a ½ lžíce krupicového cukru |
špetka soli | |
3 | velké, zralé broskve, nakrájené na 0,5cm plátky |
moučkový cukr a bazalkové lístky na ozdobu |
Postup přípravy
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, mleté mandle, cukr a sůl. Utřete v robotu nebo ručně vejce s máslem do hladké pěny. Pak přilijte ocet a polovinu vody a znovu rozmíchejte. Postupně přidávejte směs mouky s práškem do pečiva, mandlemi, cukrem a solí. Nakonec přilijte zbylé mléko a promíchejte v těsto. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, mleté mandle, cukr a sůl. Utřete v robotu nebo ručně vejce s máslem do hladké pěny. Pak přilijte ocet a polovinu vody a znovu rozmíchejte. Postupně přidávejte směs mouky s práškem do pečiva, mandlemi, cukrem a solí. Nakonec přilijte zbylé mléko a promíchejte v těsto.
Těsto vyklopte na pracovní desku a ještě trochu propracujte rukama. Zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice.
V mixéru zpracujte několika pulzy bazalku, škrob, cukr a sůl. V bazalkové směsi obalte plátky čerstvých nebo kompotových broskví.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Zchladlé těsto vyválejte na pomoučněné pracovní ploše na kulatou placku – nemusí být úplně perfektní. Položte ji na plech vyložený pečicím papírem. Do středu placky naklaďte bazalkové broskve a okraje těsta přeložte směrem dovnitř, přes ovoce. Okraj potřete vejcem rozšlehaným s trochou vody a posypte ho plátky mandlí. Pečte 40–45 minut dozlatova. Pokud galetka rychle hnědne, přikryjte ji alobalem. Po upečení ji posypte cukrem a ozdobte bazalkovými lístky.