
Bramborové šišky od Zilvara z chudobince
Postup přípravy
1. Brambory uvařte ve slupce a po vychladnutí je oloupejte a nastrouhejte do mísy najemno. Přidejte vejce, cukr, 200 g mouky, špetku soli a vypracujte těsto. Zbytkem mouky posypte pěkně stůl nebo prkénko a vytvarujte z těsta malé šišky, s tím krásně pomohou malí kuchaři.
2. V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a postupně v ní šišky vařte. Když vyplavou na hladinu, poznáte, že jsou hotové.
3. V pánvi rozpusťte 20 g másla a opečte na něm omyté, vypeckované, na kousky nakrájené švestky. Přidejte med, skořicový cukr a nechte zkaramelizovat.
4. V rendlíku rozpusťte zbytek másla. Šišky dejte na talíře a přelijte je rozpuštěným máslem. Na šišky nandejte švestkovou omáčku, posypte skořicovým cukrem a ozdobte lístky máty. Podávejte se lžící zakysané smetany a dobrota je na stole.