
Borůvkový koláč s kakaem
Postup přípravy
1. V misce smíchejte 125 ml teplého mléka, 1 lžíci cukru krupice a rozdrobené droždí. Promíchejte a nechte na teplém místě 10 minut odležet.
2. Žloutky oddělte od bílků. Rozpusťte 115 g másla, zbylé vraťte do lednice.
3. V další míse promíchejte 460 g prosáté hladké mouky, kakao a sůl. Přilijte zbylé mléko, rozpuštěné studené máslo, vsypte 70 g cukru krupice, 2 žloutky a nakonec vlijte kvásek. Rukama vypracujte na pomoučněném vále vláčné těsto.
4. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete po celé ploše. Okraje nechte cca o 5 mm vyšší než zbytek plochy a natřete je rozšlehaným žloutkem.
5. Borůvky promíchejte se 2 lžícemi cukru krupice a vsypte na těsto. Rozprostřete do roviny.
6. Připravte drobenku. Promíchejte 100 g másla, polohrubou mouku, vločky a zbylý cukr krupici. Vsypte na koláč a nechte na teplém místě 30 minut kynout.
7. Pečte na 170 °C 20 minut a připravte rozvar. Rozpusťte 100 g másla s rumem. Ještě horký koláč touto směsí přelijte.
8. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.