1
Umyjte si připravené sklenice a víčka a nechte je okapat. Pak sklenice postavte do trouby hrdlem dolů a nastavte teplotu na 100 °C. Jakmile trouba dosáhne této teploty, vypněte ji, ale nechte sklenice uvnitř, dokud nebude džem připraven.
2
Opláchněte snítky tymiánu a ze stonků otrhejte lístky, které dejte do hmoždíře. Přidejte 2 lžíce cukru a vše podrťte na velmi jemno. Pokud zde zbyly nějaké větvičky, odstraňte je.
3
Omyjte 600 g borůvek, nechte je okapat a pak ještě přemístěte na suchou utěrku a opatrně je dosušte. Ve větším hrnci smíchejte všechny borůvky se zbylým cukrem, přidejte nastrouhanou kůru z umytého citronu a také šťávu z tohoto citronu a vanilkovou pastu a směs v hrnci přiveďte k varu. Pak snižte teplotu a vařte za stálého míchání po dobu 15 minut. Pokud se na povrchu vytvoří pěna, odeberte ji lžící.
4
Po uvaření vlijte džem do připravených sklenic, ale nechte si nahoře asi centimetr volného prostoru, tak aby se víčko nedotýkalo džemu. Džem nechte vychladnout ve sklenicích a poté pevně uzavřete a skladujte v lednici. Užijte si chuť léta na krajíci čerstvě upečeného chleba nebo lívancích.
1
Umyjte si připravené sklenice a víčka a nechte je okapat. Pak sklenice postavte do trouby hrdlem dolů a nastavte teplotu na 100 °C. Jakmile trouba dosáhne této teploty, vypněte ji, ale nechte sklenice uvnitř, dokud nebude džem připraven.
2
Opláchněte snítky tymiánu a ze stonků otrhejte lístky, které dejte do hmoždíře. Přidejte 2 lžíce cukru a vše podrťte na velmi jemno. Pokud zde zbyly nějaké větvičky, odstraňte je.
3
Omyjte 600 g borůvek, nechte je okapat a pak ještě přemístěte na suchou utěrku a opatrně je dosušte. Ve větším hrnci smíchejte všechny borůvky se zbylým cukrem, přidejte nastrouhanou kůru z umytého citronu a také šťávu z tohoto citronu a vanilkovou pastu a směs v hrnci přiveďte k varu. Pak snižte teplotu a vařte za stálého míchání po dobu 15 minut. Pokud se na povrchu vytvoří pěna, odeberte ji lžící.
4
Po uvaření vlijte džem do připravených sklenic, ale nechte si nahoře asi centimetr volného prostoru, tak aby se víčko nedotýkalo džemu. Džem nechte vychladnout ve sklenicích a poté pevně uzavřete a skladujte v lednici. Užijte si chuť léta na krajíci čerstvě upečeného chleba nebo lívancích.