
Pečený bolehošťský řízek
Postup přípravy
Holdujete české kuchyni? A už jste slyšeli o bolehošťském řízku? Tady je recept!
1) Sušené houby dejte do misky a spařte je horkou vodou.
2) Po 10 minutách sceďte a nechte okapat.
3) Cibuli nasekejte najemno a osmažte ji na sádle spolu s nadrobno nakrájenou slaninou.
4) Přidejte překrájené a podle potřeby propláchnuté zelí, křen, polovinu nakrájených hub a utřený česnek. Za stálého míchání opékejte asi 5 minut. Poté směs osolte a opepřete.
5) Z vepřové kýty nakrájejte přes vlákno plátky, naklepejte je dotenka a osolte.
6) Na každý dejte část směsi, zabalte, spíchněte párátkem a obalte v mouce.
7) Řízky vyskládejte do sádlem vymaštěného pekáče a při 170 °C asi 40 minut pečte.
8) Řízky vyndejte z pekáčku, výpek zaprašte moukou, krátce osmažte, zalijte vývarem a povařte do mírného zhoustnutí.
9) Přidejte zbylé houby a dochuťte soli a pepřem.