
Bílý a zelený chřest s holandskou omáčkou

Velmi snadné
31-45 minut
0/5
Česká
Bezlepkové
Příloha
Ingredience
Složení 4 porce
- Brambory s rozmarýnem Albertova tržnice 425 g
- Chřest bílý 500 g
- Sůl
- Olej olivový 2 plž
- Cukrový hrášek Albertova tržnice 125 g
- Máslo 200 g
- Vejce 3 ks
- Vinný bílý ocet 2 plž
- Bílé víno 4 plž
- Pepř
- Citron 1 ks
- Chřest zelený 500 g
- Brambory s rozmarýnem Albertova tržnice 425 g
- Chřest bílý 500 g
- Sůl
- Olej olivový 2 plž
- Cukrový hrášek Albertova tržnice 125 g
- Máslo 200 g
- Vejce 3 ks
- Vinný bílý ocet 2 plž
- Bílé víno 4 plž
- Pepř
- Citron 1 ks
- Chřest zelený 500 g
Příprava
- 1Na plech vyložený pečicím papírem rozložte 425 g brambor s rozmarýnem a pečte je 18–20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. V polovině pečení promíchejte. Oloupejte 500 g bílého chřestu škrabkou a odřízněte jeho dřevnaté konce. U 500 g zeleného chřestu pouze odřízněte dřevnaté konce, ale neloupejte ho. V užším vyšším hrnci přiveďte k varu 3 litry osolené vody. Nejprve vložte bílý chřest, po 2 minutách přidejte i zelený chřest a společně je dovařte na skus, přibližně 3–4 minuty. Současně v pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, vložte 125 g cukrového hrášku a restujte 3–4 minuty.
- 2Na holandskou omáčku rozehřejte 200 g másla, odložte stranou a udržujte v teple. Žloutky ze 3 vajec prošlehejte v žáruvzdorné misce se špetkou soli. Do malého rendlíku nalijte 2 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce bílého vína, opepřete a svařte na objem 2 lžic. Svařenou směs za stálého míchání metličkou přilijte do misky ke žloutkům.
- 3Do jiného rendlíku nalijte vodu do výšky přibližně 2 cm, přiveďte k varu a stáhněte oheň na minimum. Na rendlík položte misku se žloutky tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny vody, a šlehejte, dokud směs nezačne houstnout. Poté ji stáhněte a za stálého šlehání pomalu přilévejte horké máslo. Nakonec přidejte lžíci citronové šťávy a dochuťte solí.
- 4Uvařený chřest rozdělte na talíře, přelijte holandskou omáčkou a podávejte s pečenými rozmarýnovými bramborami a restovaným cukrovým hráškem. Můžete dozdobit jarními klíčky nebo bylinkami.
- 1Na plech vyložený pečicím papírem rozložte 425 g brambor s rozmarýnem a pečte je 18–20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. V polovině pečení promíchejte. Oloupejte 500 g bílého chřestu škrabkou a odřízněte jeho dřevnaté konce. U 500 g zeleného chřestu pouze odřízněte dřevnaté konce, ale neloupejte ho. V užším vyšším hrnci přiveďte k varu 3 litry osolené vody. Nejprve vložte bílý chřest, po 2 minutách přidejte i zelený chřest a společně je dovařte na skus, přibližně 3–4 minuty. Současně v pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, vložte 125 g cukrového hrášku a restujte 3–4 minuty.
- 2Na holandskou omáčku rozehřejte 200 g másla, odložte stranou a udržujte v teple. Žloutky ze 3 vajec prošlehejte v žáruvzdorné misce se špetkou soli. Do malého rendlíku nalijte 2 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce bílého vína, opepřete a svařte na objem 2 lžic. Svařenou směs za stálého míchání metličkou přilijte do misky ke žloutkům.
- 3Do jiného rendlíku nalijte vodu do výšky přibližně 2 cm, přiveďte k varu a stáhněte oheň na minimum. Na rendlík položte misku se žloutky tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny vody, a šlehejte, dokud směs nezačne houstnout. Poté ji stáhněte a za stálého šlehání pomalu přilévejte horké máslo. Nakonec přidejte lžíci citronové šťávy a dochuťte solí.
- 4Uvařený chřest rozdělte na talíře, přelijte holandskou omáčkou a podávejte s pečenými rozmarýnovými bramborami a restovaným cukrovým hráškem. Můžete dozdobit jarními klíčky nebo bylinkami.
Hodnocení
Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.