ReceptyBílý a zelený chřest s holandskou omáčkou
Albert logoAlbert logo
  • Bílý a zelený chřest s holandskou omáčkou

Bílý a zelený chřest s holandskou omáčkou

Bílý a zelený chřest s holandskou omáčkou
Velmi snadné
31-45 minut
0/5
Česká
Bezlepkové
Příloha

Ingredience

Složení
4 porce
  • Brambory s rozmarýnem Albertova tržnice 425 g
  • Chřest bílý 500 g
  • Sůl
  • Olej olivový 2 plž
  • Cukrový hrášek Albertova tržnice 125 g
  • Máslo 200 g
  • Vejce 3 ks
  • Vinný bílý ocet 2 plž
  • Bílé víno 4 plž
  • Pepř
  • Citron 1 ks
  • Chřest zelený 500 g
  • Brambory s rozmarýnem Albertova tržnice 425 g
  • Chřest bílý 500 g
  • Sůl
  • Olej olivový 2 plž
  • Cukrový hrášek Albertova tržnice 125 g
  • Máslo 200 g
  • Vejce 3 ks
  • Vinný bílý ocet 2 plž
  • Bílé víno 4 plž
  • Pepř
  • Citron 1 ks
  • Chřest zelený 500 g

Příprava

  1. 1
    Na plech vyložený pečicím papírem rozložte 425 g brambor s rozmarýnem a pečte je 18–20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. V polovině pečení promíchejte. Oloupejte 500 g bílého chřestu škrabkou a odřízněte jeho dřevnaté konce. U 500 g zeleného chřestu pouze odřízněte dřevnaté konce, ale neloupejte ho. V užším vyšším hrnci přiveďte k varu 3 litry osolené vody. Nejprve vložte bílý chřest, po 2 minutách přidejte i zelený chřest a společně je dovařte na skus, přibližně 3–4 minuty. Současně v pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, vložte 125 g cukrového hrášku a restujte 3–4 minuty.
  2. 2
    Na holandskou omáčku rozehřejte 200 g másla, odložte stranou a udržujte v teple. Žloutky ze 3 vajec prošlehejte v žáruvzdorné misce se špetkou soli. Do malého rendlíku nalijte 2 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce bílého vína, opepřete a svařte na objem 2 lžic. Svařenou směs za stálého míchání metličkou přilijte do misky ke žloutkům.
  3. 3
    Do jiného rendlíku nalijte vodu do výšky přibližně 2 cm, přiveďte k varu a stáhněte oheň na minimum. Na rendlík položte misku se žloutky tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny vody, a šlehejte, dokud směs nezačne houstnout. Poté ji stáhněte a za stálého šlehání pomalu přilévejte horké máslo. Nakonec přidejte lžíci citronové šťávy a dochuťte solí.
  4. 4
    Uvařený chřest rozdělte na talíře, přelijte holandskou omáčkou a podávejte s pečenými rozmarýnovými bramborami a restovaným cukrovým hráškem. Můžete dozdobit jarními klíčky nebo bylinkami.
  1. 1
    Na plech vyložený pečicím papírem rozložte 425 g brambor s rozmarýnem a pečte je 18–20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. V polovině pečení promíchejte. Oloupejte 500 g bílého chřestu škrabkou a odřízněte jeho dřevnaté konce. U 500 g zeleného chřestu pouze odřízněte dřevnaté konce, ale neloupejte ho. V užším vyšším hrnci přiveďte k varu 3 litry osolené vody. Nejprve vložte bílý chřest, po 2 minutách přidejte i zelený chřest a společně je dovařte na skus, přibližně 3–4 minuty. Současně v pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, vložte 125 g cukrového hrášku a restujte 3–4 minuty.
  2. 2
    Na holandskou omáčku rozehřejte 200 g másla, odložte stranou a udržujte v teple. Žloutky ze 3 vajec prošlehejte v žáruvzdorné misce se špetkou soli. Do malého rendlíku nalijte 2 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce bílého vína, opepřete a svařte na objem 2 lžic. Svařenou směs za stálého míchání metličkou přilijte do misky ke žloutkům.
  3. 3
    Do jiného rendlíku nalijte vodu do výšky přibližně 2 cm, přiveďte k varu a stáhněte oheň na minimum. Na rendlík položte misku se žloutky tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny vody, a šlehejte, dokud směs nezačne houstnout. Poté ji stáhněte a za stálého šlehání pomalu přilévejte horké máslo. Nakonec přidejte lžíci citronové šťávy a dochuťte solí.
  4. 4
    Uvařený chřest rozdělte na talíře, přelijte holandskou omáčkou a podávejte s pečenými rozmarýnovými bramborami a restovaným cukrovým hráškem. Můžete dozdobit jarními klíčky nebo bylinkami.

Hodnocení

Nehodnoceno

Pomohl vám recept?

Ohodnoťte jak vám chutnal
Náhled aplikace Můj Albert
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 09.07.2025 do 15.07.2025

Platný ještě 3 dny

Od 02.07.2025 do 15.07.2025

Platný ještě 3 dny

Od 09.07.2025 do 15.07.2025

Platný ještě 3 dny

Od 02.07.2025 do 15.07.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.