
Bavorské vdolečky
Ingredience
20 g | droždí |
2 | lžíce krupicového cukru |
250 ml | vlažného mléka |
500 g | polohrubé mouky |
2 | lžíce změklého másla |
1 | vejce + 1 žloutek |
2 | lžíce rumu |
půl lžičky soli | |
půl lžičky nastrouhané citronové kůry | |
olej na smažení | |
Na ozobení: | |
---|---|
jahodový džem (tekutější) | |
1–2 | kelímky zakysané smetany |
1 | polotučný tvaroh ve vaničce |
1–2 | sáčky vanilkového cukru |
1 | tvrdý tvaroh na strouhání |
Postup přípravy
Udělejte kvásek: v misce rozetřete droždí s trochou cukru, přidejte polovinu mléka, vrchovatou lžíci mouky, promíchejte, dejte do tepla a 10 minut počkejte. Máslo utřete se zbývajícím cukrem do světlé pěny, přidejte vejce a žloutek a prošlehejte metličkou. Přilijte napěněný kvásek, rum, sůl a kůru z citronu. Postupně přidávejte mouku a zbylé mléko – výsledkem by mělo být nepříliš tuhé těsto. To vařečkou dál propracovávejte, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky. Pak ho zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě tři čtvrtě hodiny kynout. Po vykynutí rozválejte na plát silný půl až 1 cm. Skleničkou krouživým pohybem vykrajujte kolečka. Ta nechte pod utěrkou ještě 20 minut kynout. V hrnci rozehřejte větší množství oleje (vdolečky musí plavat), a když je dost horký, udělejte druhým koncem skleničky do koleček důlek a vhoďte je do oleje, a to důlkem ke dnu. Až začnou vdolky kolem krajů zlátnout, otočte je a smažte z druhé strany. Vdolečky dávejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Pak vdolky ozdobte – do důlku dejte lžičku džemu, na něj vrchovatou lžíci zakysané smetany smíchané s tvarohem a vanilkovým cukrem a zasypejte strouhaným tvarohem.