Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Barvená přírodou aneb cibule, kurkuma a zelí

Barvená přírodou aneb cibule, kurkuma a zelí

Až budete letos barvit velikonoční vejce, zkuste některou z přírodních metod. Vybrali jsme pro vás 3 základní – cibulovou, kurkumovou a barvení červeným zelím. I kdybyste měli zkusit jen cibulové slupky, rozhodně jděte do toho. Je vzrušující čekat, jaký odstín a mozaika na vejcích nakonec vznikne. Chcete-li krásně lesklá vajíčka, natřete je před vložením do mísy kouskem slaniny nebo špeku.

Ingredience

Barvení v cibulových slupkách
1 a ½ kg žluté cibule
1 kg červené cibule
10 bílých vajec
2 l vody
2 lžíce octa
1 lžíce soli
Barvení vajec v červeném zelí
½ hlávky červeného zelí
10 bílých vajec
1,5 l vody
2 lžíce octa
1 lžíce soli
Barvení vajec kurkumou
4 lžíce kurkumy
2 l vody
2 lžíce octa
1 lžíce soli
10 bílých vajec

Postup přípravy

Barvení v cibulových slupkách

1. Z obou druhů cibulí oloupejte slupky.

2. Do většího hrnce vložte slupky, na ně rozložte vejce a opět zasypte slupkami.

3. Dolijte studenou vodou, octem a osolte, aby vejce nepopraskala. Na středním ohni přiveďte k varu. Vařte 10 minut, odstavte z ohně a nechte v nálevu vychladnout.

4. Poté vejce vyjměte a nechte oschnout na ubrousku.

Barvení vajec v červeném zelí

1. Zelí nakrájejte nahrubo a vložte do většího hrnce.

2. Navrch poskládejte vejce. Dolijte vodou, octem a přisypte sůl.

3. Na středním ohni přiveďte k varu a vařte 10 minut. Odstavte z ohně a nechte v nálevu 6 hodin, ideálně přes noc louhovat.

4. Poté vejce vyjměte a nechte oschnout na ubrousku.

Barvení vajec kurkumou

1. Vodu vlijte do většího hrnce, přilijte ocet a vsypte kurkumu se solí.

2. Promíchejte a přiveďte k mírnému varu. Vařte 30 minut, odstavte z ohně a nechte vychladnout alespoň na 50 °C.

3. Vejce vložte do kurkumového odvaru, opět přiveďte k varu a dalších 10 minut vařte.

4. Nechte nejméně 30 minut louhovat, poté vejce vyjměte a nechte na ubrousku oschnout.

Jak na to?

Pomohl vám recept?
9hodnocení4

Další videorecepty