
Barvená přírodou aneb cibule, kurkuma a zelí
Ingredience
Barvení v cibulových slupkách | |
---|---|
1 | a ½ kg žluté cibule |
1 kg | červené cibule |
10 | bílých vajec |
2 l | vody |
2 | lžíce octa |
1 | lžíce soli |
Barvení vajec v červeném zelí | |
½ | hlávky červeného zelí |
10 | bílých vajec |
1,5 l | vody |
2 | lžíce octa |
1 | lžíce soli |
Barvení vajec kurkumou | |
4 | lžíce kurkumy |
2 l | vody |
2 | lžíce octa |
1 | lžíce soli |
10 | bílých vajec |
Postup přípravy
Barvení v cibulových slupkách
1. Z obou druhů cibulí oloupejte slupky.
2. Do většího hrnce vložte slupky, na ně rozložte vejce a opět zasypte slupkami.
3. Dolijte studenou vodou, octem a osolte, aby vejce nepopraskala. Na středním ohni přiveďte k varu. Vařte 10 minut, odstavte z ohně a nechte v nálevu vychladnout.
4. Poté vejce vyjměte a nechte oschnout na ubrousku.
Barvení vajec v červeném zelí
1. Zelí nakrájejte nahrubo a vložte do většího hrnce.
2. Navrch poskládejte vejce. Dolijte vodou, octem a přisypte sůl.
3. Na středním ohni přiveďte k varu a vařte 10 minut. Odstavte z ohně a nechte v nálevu 6 hodin, ideálně přes noc louhovat.
4. Poté vejce vyjměte a nechte oschnout na ubrousku.
Barvení vajec kurkumou
1. Vodu vlijte do většího hrnce, přilijte ocet a vsypte kurkumu se solí.
2. Promíchejte a přiveďte k mírnému varu. Vařte 30 minut, odstavte z ohně a nechte vychladnout alespoň na 50 °C.
3. Vejce vložte do kurkumového odvaru, opět přiveďte k varu a dalších 10 minut vařte.
4. Nechte nejméně 30 minut louhovat, poté vejce vyjměte a nechte na ubrousku oschnout.