
Banánový dort
Ingredience
3 | zralé banány (cca 250 g banánové hmoty) |
150 g | másla |
60 ml | jogurtu |
120 g | hnědého cukru |
1/2 | lžičky mleté skořice |
špetka muškátového oříšku | |
220 g | hladké mouky |
2 | lžičky prášku do pečiva |
Karamel | |
---|---|
200 g | cukru krupice |
50 g | másla |
160 ml | smetany |
Krém | |
125 g | másla |
1 | vanilkový cukr |
500 g | žervé |
200 g | zakysané smetany |
Zdobení | |
1 | banán |
hrst vlašských a pekanových ořechů |
Postup přípravy
Banány oloupejte a vidličkou rozmačkejte na kaši. Přilijte rozpuštěné máslo, jogurt, přidejte hnědý cukr, koření a prošlehejte. Postupně začněte přisypávat mouku s kypřícím práškem a dobře zapracujte na tekuté, lepkavé těsto. Vlijte do pečicí nádoby multifunkčního hrnce Philips a uhlaďte povrch. V menu zvolte pečicí program „Bake“, čas nastavte na 45 minut a teplotu na 160 °C.
Během pečení připravte karamelovou omáčku a krém. Cukr nasypte na pánvičku a při střední teplotě nechte rozpustit. Až získá zlatohnědou barvu, přidejte máslo a promíchejte. Stáhněte teplotu, přilijte smetanu a stále míchejte. Pracujte velmi opatrně, protože se začne tvořit spousta páry. Karamel nejdřív ztuhne, ale postupně se začne opět rozpouštět. Vařte, až se vytvoří hladká hustá omáčka. Poté stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
Na krém nejdřív ušlehejte změklé máslo s vanilkovým cukrem. Zapracujte polovinu žervé, a až se směs dobře spojí, přimíchejte zbytek žervé a zakysanou smetanu. Třetinu krému odeberte a smíchejte se dvěma až třemi lžícemi karamelu.
Upečený korpus vyklopte na talíř a nechte vychladnout. Poté dlouhým nožem podélně rozkrojte a naplňte karamelovým krémem. Nahoru navršte bílý krém, ozdobte nakrájeným banánem, ořechy a polijte karamelovou omáčkou.