Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyDušená mrkvička s rozpeky
Albert logoAlbert logo
  • Dušená mrkvička s rozpeky

Dušená mrkvička s rozpeky

Dušená mrkvička s rozpeky
Snadné
Více než 60 minut
4/5
Vegetariánské
Příloha

Ingredience

Složení
4 porce
  • Máslo 115 g
  • Mrkev 1 kg
  • Sůl
  • Droždí čerstvé 1/2 ks
  • Petrželka čerstvá 2 hrs.
  • Mléko 250 ml
  • Cukr krupicový 95 g
  • Vaječný žloutek 2 ks
  • Mouka hladká 520 g
  • Máslo 115 g
  • Mrkev 1 kg
  • Sůl
  • Droždí čerstvé 1/2 ks
  • Petrželka čerstvá 2 hrs.
  • Mléko 250 ml
  • Cukr krupicový 95 g
  • Vaječný žloutek 2 ks
  • Mouka hladká 520 g

Příprava

1
Začněte rozpeky. Promíchejte droždí, 100 ml vlažného mléka a lžíci cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Máslo utřete se zbylým cukrem, přidejte žloutky, mouku, zbytek mléka, sůl a kvásek. Vypracujte měkké těsto a dejte ho asi na 30 minut na teplé místo kynout. Vytvarujte vdolky a položte je na plech vyložený pečicím papírem, nechte kynout ještě 30 minut.
2
V troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 30–35 minut dozlatova. Ještě zatepla rozpeky znovu pomažte rozpuštěným máslem. Mrkvičky očistěte a nakrájejte na nudličky nebo kolečka. V kastrolu rozpusťte máslo a lžíci cukru. Nechte „spejchnout“ – jak se říká v Pošumaví, odkud recept pochází. Pak přidejte mrkvičku. Když se začne ztrácet šťáva, podlijte trochou vody. Duste 20 minut, pak zaprašte moukou, osolte a krátce ji provařte. Na talíři posypte čerstvou petrželkou. Podává se k vařenému hovězímu masu nebo bez masa, ale vždycky s rozpeky neboli vdolky.
1
Začněte rozpeky. Promíchejte droždí, 100 ml vlažného mléka a lžíci cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Máslo utřete se zbylým cukrem, přidejte žloutky, mouku, zbytek mléka, sůl a kvásek. Vypracujte měkké těsto a dejte ho asi na 30 minut na teplé místo kynout. Vytvarujte vdolky a položte je na plech vyložený pečicím papírem, nechte kynout ještě 30 minut.
2
V troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 30–35 minut dozlatova. Ještě zatepla rozpeky znovu pomažte rozpuštěným máslem. Mrkvičky očistěte a nakrájejte na nudličky nebo kolečka. V kastrolu rozpusťte máslo a lžíci cukru. Nechte „spejchnout“ – jak se říká v Pošumaví, odkud recept pochází. Pak přidejte mrkvičku. Když se začne ztrácet šťáva, podlijte trochou vody. Duste 20 minut, pak zaprašte moukou, osolte a krátce ji provařte. Na talíři posypte čerstvou petrželkou. Podává se k vařenému hovězímu masu nebo bez masa, ale vždycky s rozpeky neboli vdolky.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 17.07.2024 do 23.07.2024

Platný ještě 4 dny

Od 17.07.2024 do 23.07.2024

Platný ještě 11 dní

Od 17.07.2024 do 30.07.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.