
Banánovo-karamelový koláč
Ingredience
Na korpus | |
---|---|
225 g | BeBe sušenek, jemných rodinných |
100 g | pekanových ořechů |
125 g | másla, rozpuštěného + špetka soli |
Na náplň | |
125 g | másla, na kostky |
400 g | karamelového slazeného kondenzovaného mléka |
½ | lžičky soli |
Na ozdobu | |
60 g | pekanových ořechů |
15 g | moučkového cukru |
4–5 | zralých banánů |
trochu citronové šťávy | |
275 ml | smetany ke šlehání |
Postup přípravy
Sušenky rozmixuju v robotu, pekanové ořechy nasekám nahrubo a obojí smíchám s rozpuštěným máslem se špetkou soli. Na dno a okraje dortové formy o průměru 23 cm natlačím rovnoměrně sušenkovou směs a formu dám vychladit do lednice.
V pánvi rozpustím máslo. Pak přidám karamelové kondenzované mléko se špetkou soli a pomalu přivedu k varu, občas zamíchám. Náplň naliju na připravený základ ve formě a nechám alespoň hodinu chladit.
Troubu předehřeju na 180 °C a připravím si plech vyložený pečicím papírem. Pekanové ořechy opláchnu a nechám okapat. Dám je do misky, zasypu moučkovým cukrem a protřepu. Vyložím je na plech a peču 15 minut, občas plechem zatřesu. Opečené je nechám zchladnout. Banány nakrájím na tenké plátky a zastříknu je citronovou šťávou, aby neztmavly. Hezky je naaranžuju na vychlazený dort. Ušlehám šlehačku a dám ji na banány. Nakonec poházím ořechy.